ДЕСЕТ година је прошло откако је редитељ Василије Никитовић одлучио да сними "мали, уметнички филм" па до премијере онога у шта је та почетна идеја у међувремену израсла - драме и крими-комедије "Четири руже", 3. децембра у Сава центру.

- Од те првобитне мале приче, сценариста Балша Лабовић и ја лагано смо доспели до ове тачке, и надам се да ће људи "Четири руже" доживети као мали филм који диже велику прашину - изјавио је после новинарске пројекције у Кинотеци редитељ и косценариста Никитовић.

Лабовић је додао да је током тог рада филм, од превише уметничког и жанровски неодређеног, прерастао у остварење које поседује добру равнотежу између ауторског и комерцијалног, са јасно учитаним жанровским оквиром.

Два, током те десетогодишње "еволуције" сценарија, накнадно дописана лика су Бели и Бранко, јунаци које тумаче Милош Самолов и Гаги Јовановић.

- Када ме је Василије позвао, рекао ми је да има седморо деце, и ја сам одмах пао на то, помислио сам да том човеку вреди помоћи - присетио се Јовановић. - Освојила ме је његова енергија и упустио сам се у све ово са пуно поверења. Био је изазов и креирати негативца каквог играм, направити од себе чудовиште без интервенције шминкера. Прихватио сам свој лик, бранио га и на крају заволео - иако га није лако волети. Ипак, не бих волео да га и публика воли, јер је он замишљен као опомена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Од ношења кутија до главне улоге на истој сцени: Андрија Кузмановић о БДП и улози Лилиома

Популарни Срђан Жика Тодоровић, још један члан екипе, за коју се могу чути коментари да још од "Неретве" и "Сутјеске" није било овако добре глумачке поделе - каже да је после пуне деценије досањао један свој сан.

- Било је стварно давно када ме је позвао извесни Василије и рекао: "Имам одличан сценарио, и немамо пара, али ти прочитај па јави ако ти се свиди" - испричао је Тодоровић. - Прича ми се јако допала, иако та прва верзија везе није имала са овом коначном, и упустио сам се у њу. Али како није било пара, ми бисмо радили, па правили паузу од три године, па онда поново... Ја годинама сањам овај филм, и увек сам у том свом сну био изванредан, бољи него што сам у стварности. Нисам веровао да ћемо га завршити, али задовољан сам резултатом, нарочито сценом журке.

Сцена из филма “4 руже“ / Фото Промо

Борис Миливојевић, који, насупрот Гагију, тумачи "ултимативног позитивца", рекао је:

- Иако је мој лик замишљен као једна од ретких светлих тачака у филму, и редитељ а и ми смо током процеса рада схватили да нико међу нама није ни сасвим црн ни сасвим бео.

Глумица Марта Милосављевић каже да се четири јунакиње које тумаче она и Тара Тошевски, Миљана Поповић и Јелена Јокић - иако међусобно различите и посебне, на неки начин стапају у јединствен лик (бео)градске девојке. У филму који ће од 5. децембра бити у биоскопима, играју и Гордан Кичић, Соња Колачарић, Нада Мацанковић, Милутин Милошевић, Драгана Дабовић, Тихомир Станић, Јана Милић, Борис Карготић, Сања Микитисин, Бранко Петковић...