Својим фантастичним светом креација отварају умове, очи, душе: Најеминентнији аутори са међународне ликовне сцене у Београду

М. КРАЉ

понедељак, 25. 11. 2019. у 22:50

Својим фантастичним светом креација отварају умове, очи, душе: Најеминентнији аутори са међународне ликовне сцене у Београду

Андреа Баћин и Иларија Марота,Фото КЦБ

Кустоси Иларија Марота и Андреа Баћин представили концепцију 58. Октобарског салона

ПРОСТОР снова је метафорично и простор остваривања слободе, сматра Иларија Марота, италијанска историчарка уметности, која је са својим земљаком, издавачем и графичким дизајнером Андреом Баћином, кустос предстојећег 58. Октобарског салона, који ће се следеће године наћи пред публиком. Они су у Културном центру Београда, који је домаћин ове однедавно бијеналне манифестације, први пут представили своју концепцију - "Сањари".

О угледу који је, ова најзначајнија регионална смотра визуелних уметности, стекла и ван Балкана, на конференцији за новинаре говорила је Гордана Гонцић, председница Одбора Октобарског салона, док се на сарадњу "Октобарца" са италијанским кустосима, осврнула Паола Кордоне, директорка Италијанског института за културу у Београду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Долазе "Жене из Троје": Ускоро пред публиком Битеф театра


Као и ранијих година на изложби ће учествовати уметници по позиву и они одабрани ка конкурсу. Како су најавили кустоси, биће их више од педесет, а међу одабранима ће бити и неки од најеминентнијих аутора са актуелне међународне сцене.

- Сви они су прави сањари, револуционари, који су способни да нам отворе умове, очи, душе, својим фантастичним светом креација - истакла је Марота. - Они су праве антене према будућности, које су нам сада потребније него икада раније, да нам прошире поглед и визију. Не само према будућности, већ и према садашњости. Уметници су нам потребни, њихова сензибилност, осећања, али и снови. Тамо где технологија никада неће стићи, оно што ни наука није способна да схвати, уметници нам нуде као нову перспективу садашњости.

ДЕЦЕНИЈА САРАДЊЕ КАО кустоски и уреднички колектив, Иларија Марота и Андреа Баћин, сарађују целу деценију. Оснивачи су часописа и издавачке куће под називом КУРА, како се зове и излагачки простор у Милану, где су од прошле године уметнички директори програма Open Studio Residency. Били су кустоси више од 40 изложби аутора из целог света, у Италији и иностранству, сарађивали су са музејима, академијама, уметничким галеријама, и фондацијама.

У свету у коме нас снажно деле географске и политичке границе, чија ограничења не можемо превазићи, Београдско бијенале, према речима кустоскиње испитаће улогу коју имају нове технологије, уз помоћу којих се прелази граница између стварног и виртуелног света. Она је подсетила и како су се стари филозофи још питали да ли су снови стварнији од реалности, а захваљујући феномену дигитализације данас се реалност може произвести новим технологијама.

- Радећи на концепцији Салона, сам назив "Сањари" постао је синоним за наду, за револуцију, промену, перспективу - закључила је Иларија Марота.

Италијански кустоски двојац је на 58. Октобарски салон, како је могло да се чује јуче, позвао уметнике који се изражавају у различитим медијима и користе различите поступке. Неке од тема које ови обрађују су - социјална, политичка, родна питања, демократија... Поред традиционалних излагачких простора - галерија КЦБ-а, Музеја града Београда, кустоси трагају за новим локацијама, а најавили су да ће једно дело, када смотра прође, у Београду остати као споменик.

Са сусрета са новинарима,Фото КЦБОДАБРАНИ НА КОНКУРСУ

УМЕТНИКЕ из Србије и региона, који су одабрани на конкурсу, на који је пристигло 300 пријава, јуче је представио Андреа Баћин. Он је истакао да су се определили генерацијски, за нове таленте који ће се афирмисати излажући на Октобарском салону. То су Марија Аврамовић и Сем Твидејл (она је из Србије, он из Велике Британије, а заједнички стварају у Паризу), као и аутори који раде у нашој земљи Сања Ћопић, Ненад Гајић, Надежда Кирћански и Соња Радаковић. На конкурсу је изабрана и Хана Милетић, рођена у Загребу, а живи и ради на релацији Белгија - Хрватска.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације