БЕОГРАДСКА премијера представе "Жене из Троје", по Еврипидовом тексту и у режији Небојше Брадића (урађена у копродукцији Народног позоришта Приштина и Народног позоришта Тимочке крајине "Зоран Радмиловић" из Зајечара) - биће изведена у уторак, 26.новембра у Битеф театру.

- Ово је прича о последицама једног непотребног рата који је срушио једну културу, а другој нанео ненадокнадиве губитке. Представа "Жене из Троје" је елегија над судбином побеђених због узалудно проливене крви. Бол не припада само пораженима већ и победницима, оптужба је за нељудскост и неприродност рата, осуда деструктивних нагона чије су жртве хуманост и човеков разум - каже редитељ Брадић, истичући да је својим адаптирањем текста, архитектуром сцене, костимом и третманом музике желео да укаже како се радња ове драме може догађати свуда и у сваком времену.

Прочитајте још - "Театар у тврђави": Фешту отварају "Жене из Троје"

У ауторској екипи су и костимограф Марина Вукасовић Меденица, композитор је Зоран Ерић, а сценски покрет и говор били су задаци за Веру Обрадовић и Владу Керошевића. Играју глумци приштинског и зајечарског позоришта, уз неколико спољних сарадника: Ивана Ковачевић, Ана Бретшнајдер, Милена Јакшић, Исидора Грађанин, Игор Дамњановић, Небојша Ђорђевић, Милош Ђуричић, Милош Танасковић, Викторија Арсић, Ирена Станковић, Јелена Орловић, Тамара Томановић, Оливера Бацић и Катарина Јеличић.