Нови шведски мјузикл "Спаси земљу", повећен младој активисткињи за заштиту животне средине Грети Тунберг, отишао је предалеко називајући људе који игноришу еколошке промене "глупима", преносе медији.


Мјузикл за децу, који се финансира новцем пореских обвезника, довео у питање менталне капацитете климатских скептика због чега је оптужен за еколошки алармизам, индоктринацију и пропаганду.

Како се наводи, у мјузиклу који изводи школа културе Персторп, осмогодишњаци и деветогодишњаци певају и репују, свирајући бонго бубњеве на празним лобањама оних који одбацују климатске промене.

Директорка школе каже да је идеја била да се пружи заштита шеснаестогодишњој Грети, која је изложена бројним негативним коментарима, преноси Спутњик Интернешнел.

Она је навела да је Грета идол деци која у мјузиклу представљају животиње - миша, јелена, веверицу, зеца и белог медведа - и протестују против уништења њихових станишта, шумских пожара и отопљављања леда.

У цитату који је објавила на Фејсбуку у једном делу каже се: "Они мора да имају плуту у глави и ситне, ситне мозгове".

Најављено је да ће мјузикл убрзо бити доступан на Јутјубу на шведском, али и са енглеским преводом.


Прочитајте још: Грета Тунберг биће водитељ емисије на Божић

"Надам се да ће наставници широм света моћи ово да користе када се буду бавили питањем климатских промена. А надам се и да ће ућуткати одрасле који не знају за боље", рекла је директорка школе.

Мјузикл је већ изазвао мешовите реакције и док су га активисти оценили као храбар корак у борби за боље окружење, други су га прогласили пропагандом и индоктринацијом деце.