Надахнуће у стиховима наших великих песника: Предраг Драговић цртао Матијину судбину

Д. МАТОВИЋ

25. 11. 2019. у 12:23

Надахнуће у стиховима наших великих песника: Предраг Драговић цртао Матијину судбину

Предраг Драговић, фото И.Маринковић

Илустровао Матијине "Портрете" и Ногове "Документарне детаље"

ПЕСНИЧКЕ књиге "100 мојих портрета" и "Мојих 80 - Портрети" Матије Бећковића и "Документарни детаљи" Рајка Петрова Нога, које су објавиле "Новости", садрже по још једну збирку. Јединствене ликовне колекције саставио је сликар Предраг Драговић који већ годинама налази надахнуће у стиховима наших великих песника.

- Матија и Рајко су, уз Драгана Лакићевића, савремени српски песници чијим се стиховима најрадије враћам - говори Драговић. - Имам све њихове књиге и увек су ми надохват руке.

Читајући омиљене песнике, Драговић је пожелео да неку песму издвоји из збирке, да је посебно обради и нацрта.

- Мислим да је песма графика мој изум - каже нам. - Није ми познато да је још неки уметник радио заједно са песником песме као графике.

А, када је пре тридесет година изашла песма Матије Бећковића "Прича о Светом Сави", Драговић је направио песму графику у 99 отисака. Заједно су је потписали, поделили су тираж и отиске поклањали пријатељима. Бећковић је тих година често путовао по свету, па је графика доспела у многе српске куће у Канади, Сједињеним Државама, Аустралији...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ликовно издање „Горског вијенца“

- Лепо урамљен примерак био је окачен на иконостасу Цркве Светог Спиридона у Трсту - каже Драговић. - Наредна песма графика која је изведена са Матијиним рукописом, у дубокој штампи, у техници бакрописа, била је песма "Богородица Тројеручица".

Уметник је наставио да експериментише са Матијином поезијом. Инспирисан поемом "Костићи" насликао је око сто слика малог формата на папиру. Драговић је, после тога, за књигу "Антологија српске поезије романтизма" Слободана Ракитића нацртао 44 портрета песника романтичара. За неколико песника није било сачуваних фотографија портрета или гравуре, па је измаштао њихове ликове.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Матијини портрети академика


- Ти цртежи се сада прештампавају и користи их ко стигне и то, најчешће, без мог потписа - каже Драговић. - Матији се то допало и предложио ми је да правимо натенане, без журбе и рокова, његову нову, посебну књигу. Пошто је имао објављене песме посвећене великанима из прошлости, затим о својим пријатељима и неким другим људима које је сретао, поверио ми је да има намеру да допуни и објави ове песме у посебној књизи.

Илустрације за књиге "Мојих 80" и "Документарни детаљи"

Тако је почело... Бећковић је Драговићу слао песме а он је цртао. За седам година се скупио приличан број цртежа и песама.

- Пошто је цртеж личнији од других ликовних форми, знао сам да једино он може да држи симетрију са песмама које су дубоке и посебне. Портрети - песме, портрети - цртежи! Да се, где је год то могуће графички решити - гледају! Када се књига отвори, да буде са једне стране песма а са друге цртеж. Узор су ми биле књиге које прави Јовица Вељовић у Хамбургу - каже Драговић који је урадио и велики циклус слика "Ликовно читање Горског вијенца".


ПРВИ ЦРТЕЖИ ЗА ДЕСАНКУ

ПРВЕ цртеже Драговић је урадио 1985. за књигу "Тренутак у завичају" Десанке Максимовић.

- Предао сам издавачу цртеже и отпутовао на море - сећа се Драговић. - Због неискуства нисам знао да је потребно надгледати цео процес прављења књиге, па књига није изгледала онако како сам желео. То није ни личило на књигу, него више на проспекте који су пратили неки уређај. Ни Десанки није било пријатно, али ме је тешила да смо урадили све што је требало, а да издавач није био на нивоу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације