КАРИКАТУРА чија је тема болна чињеница наше стварности - одлазак младих и образованих људи у иностранство, победила је на 52. конкурсу "Пјер", који традиционално организују "Вечерње новости".

Да је рад "Дипломци", Душана Смиљанића, као најбоља новинска карикатура, завредео златно "Пјерово" одличје, данас је одлучио жири у ком су били Славимир Стојановић Футро, светски признати и награђивани дизајнер и предавач на Факултету примењених уметности, писац Владимир Кецмановић, добитник наше награде "Меша Селимовић" и главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а, Бојан Љубеновић, уредник култне рубрике ТРН, Јелена Јововић, уредник издавачког сектора компаније "Новости" и Лидија Обрадовић, генерални секретар наше куће.

Карикатури "Слобода говора" Дејана Борковића додељен је "Сребрни Пјер", а раду "Свастика", ветерана Душана Лудвига "Бронзани Пјер". Награда за портрет карикатуру, која носи име нашег прослављеног карикатуристе Ранка Гузине, отишла је у руке Славише Шеврта. Он је портретисао недавно преминулог сценаристу Гордана Михића. Признање за младог карикатуристу добила је Бојана Радојевић, за дело "Ван Гог". Реч је о ученици трећег разреда Гимназије "Жарко Зрењанин" из Врбаса.

На 52. конкурс "Пјер", који награђује најбоље новинске карикатуре пристигло је 312 радова, од 108 аутора. У конкуренцији за награде била су 124 рада (међу којима су и дела шест младих карикатуриста), која ће чинити поставку изложбе "Пјер 2019", која ће бити отворена средином децембра и на којој ће лауреати бити овенчани признањима.

- Мој најјачи утисак је да се све мање људи бави карикатуром и то је проблем пред којим не треба жмурити - каже Бојан Љубеновић о овогодишњој продукцији. - Старији карикатуристи се повлаче, иду у пензију, или нас нажалост напуштају и одлазе са овог света. Млади немају довољно мотива да се баве карикатуром. Први разлог је што нема довољно новина у којима би их објављивали. "Новости " су међу реткима које афирмишу и редовно објављују карикатуру, и на другој страни свакодневно, али на страницама хумора, културе... То нажалост није случај са осталом дневном или периодичном штампом, у којој постоји простор, али недовољан, јер га попуњавају стални карикатуристи тих издања, ту млади не могу ни да приђу.

Друга награда

Дејан Борковић, Слобода говора

Као други разлог Љубеновић наводи да млади који се баве цртањем одлазе у илустрацију и стрип, зато што је то много исплативије. Наш сатиричар оцењује да су на овогодишњем конкурсу доминирале теме као што су власт, правда-неправда, ЕУ, односи међу народима на Балкану...

Прочитајте и: Pet decenija filmskog epa: Otvorena izložba u čast legendarne "Bitke na Neretvi"

- Ту су традиционално и сви они мотиви повезани са влашћу, као што су лажи, лицемерје, вођа - наводи Љубеновић. - То су теме које се годинама понављају, али наши мајстори карикатуре на срећу увек имају нови прилаз, нови угао гледања, који је добар, инспиративан, духовит. "Пјер" је и даље оно најбоље што на овом пољу имамо, огледало српске карикатуре. Боље од тога не постоји.

Као на осталим конкурсима, и на овогодишњем "Пјеру", мишљења је Славимир Стојановић Футро, постоји десет одсто врхунски обликованих радова, које су створили прави мајстори, у сваком смислу, од идеје до реализације, а остатак или има добру идеју, или добар цртеж, са мало баналнијом поруком:

- Важно је рећи да се и на овом конкурсу види да људски дух никада не мирује, и да појединац мора да се одређује у односу на свет који га окружује - додаје Стојановић. - Било да су у питању опште теме, или оне дневнополитичке, аутори морају да се изражавају на дневној жеравици. То се у овом избору баш види, с тим што су неки мање, а други више успешни.

Трећа награда

Душан Лудвиг, Свастика

За нашег угледног дизајнера, једна од најважнијих тема којима су се карикатуристи бавили је екологија, али ништа мање битне нису ни примитивизам и борбе против свих негативних појава у савременом друштву, не само код нас него и у свету.

- Интересантније су ми карикатуре које се баве таквим стварима, од оних дневнополитичких, које су на ивици баналности. Дневна политика нам је сама по себи духовита и нема потребе да се сатирише - закључује Стојановић.

Најбољи млади карикатуриста

Бојана Радојевић, Ван Гог

Писац Владимир Кецмановић издвојио је две теме које доминирају овогодишњим конкурсом:

- Једној групи припада оно што се глобално дешава, па било где у свету да се појаве такве карикатуре, биле би логичне, а друге су везане за нашу ситуацију, али и она је веома блиска овој глобалној. Тако да су нијансе у питању. Када све саберемо, свуда је присутна опседнутост мобилним телефонима и виртуелном стварношћу, али ту су и миграције, судар традиције и екстремне модернизације... Постоји неколико група тема које су преокупација аутора, а проблем при избору јесте што је тешко определити се међу њих десетак који обрађују исту тему. Једина карикатура на веома актуелну тему "одлива мозгова", била је мој фаворит, и испоставило се да је и победила.

Награда за портрет

Славиша Шеврт, Гордан Михић

СТАРИ МАЈСТОРИ НЕ ПОСУСТАЈУ

ВЕЛИКА је срећа за "Пјер" да стари мајстори не одустају од "Новости" и овог конкурса - сматра Бојан Љубеновић. - Готово да су сви најбољи аутори у овој земљи поново послали своје радове. Без обзира на мањи број пријављених, квалитет је задовољавајући. Изложба ће бити на нивоу пређашњих година, ако не и боља.

Лидија Обрадовић, Бојан Љубеновић, Владимир Кецмановић, Јелена Јововић и Славимир Стојановић Футро Фото Н. Скендерија