ХОЋЕ ли Народна библиотека Србије најзад добити управника после прошлопролећног ружног замешатељства, полемика, оспоравања, оставки и краха конкурса за првог човека наше најстарије културне институције? Ногу је, како правила налажу, опет повукао Управни одбор НБС, који је пре неколико дана Министарству културе послао измене и допуне Статута библиотеке, према којима ће бити расписан - нови конкурс.

Управним одбором председава проф. др Вељко Брборић, а чланови су Драгана Грујић, Драгана Типсаревић, Мирјана Станишић и Александар Јовановић. У разговору, за "Новости", Брборић објашњава да је документ послат по налогу Министарства које је утврдило да Статут није у сагласности са Законом о библиотечко-информационој делатности и Законом о култури, због чега је претходни конкурс и поништен. Брборић, међутим, инсистира на томе да није реч о битним променама, већ о прецизирању два члана: у члану 30 наведени су нешто другачији услови које кандидат мора да испуњава, а у члану 31 прецизирана је документација коју кандидати треба да приложе на увид.

- Ове измене и допуне отварају могућност да се пријави већи број добрих кандидата него до сада. Истовремено, сада се пружа могућност да за управника буде изабран и реномирани писац, што раније није било могуће - каже Брборић. - Имали смо две седнице УО на којима су све одлуке донете једногласно, уз позивања на аргументе. Радили смо до сада без икаквих политичких и појединачних притисака, а са основном намером да Библиотека добије управника каквог заслужује.

Да подсетимо, у априлу је расписан конкурс за челника Библиотеке, на који су се јавила петорица кандидата. У ужем избору остали су Ласло Блашковић, дотадашњи управник, сад у стању в. д. (који је конкурисао у последњи час), и Милорад Вучковић, начелник у Народној библиотеци Србије. Због, како је објашњено, неиспуњавања неких услова, одбијени су Дејан Ристић, бивши управник и историчар, Адам Софронијевић, заменик управника Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", и Милош Јанковић, в. д. помоћника министра за рад и запошљавање и писац, који се, да би могао да конкурише, претходно повукао са места председника УО.

После жустре полемике у јавности, праћење сумњама у намештање и комбинације разних врста, Министарство је установило да је у Статуту "дописана" једна реченица и због тога целу процедуру вратило на почетак. У узаврелој атмосфери око избора управника, Драган Хамовић је напустио Управни одбор, а убрзо је поднео оставку и на место специјалног саветника у Министарству културе.

Уверен да сада више не би требало да буде никаквих неспоразума и спорења око новог конкурса, Брборић каже:

Прочитајте и:Vreme površnosti i licemerja: Premijera predstave "Nana" za početak sezone "Madlenijanuma"

- Чланови УО очекују да ће врло брзо добити сагласност Министарства на предложене допуне Статута. После тога, у најкраћем могућем року биће расписан конкурс, размотриће се све пријаве, обавити разговоре са кандидатима. Предложићемо свог фаворита Министарству културе, које ће своје мишљење упутити Влади на коначно изјашњавање. Уколико, пак, Министарство не одобри статутарне промене, логично би било да се УО распусти.

Иначе, како смо незванично сазнали, петорица бивших претендената поново су спремна да се упусте у нову трку за престижну фотељу у Скерлићевој 1.

ШТА ПИШЕ У ЧЛАНУ 30

ИЗМЕЊЕНИ и прецизирани члан 30 став 1 о условима које кандидат мора да испуњава, сада гласи:

"Најмање десет година радног искуства у култури, од чега најмање четири године радног искуства на пословима руковођења у култури; или најмање десет година радног искуства у наставно-научним установама друштвено-хуманистичког смера, од чега најмање четири године радног искуства на пословима руковођења у култури или у наставно-научним установама друштвено-хуманистичког смера, уз најмање три године радног искуства у култури; или најмање десет година радног искуства у области културе у слободној стваралачкој делатности, од чега најмање четири године радног искуства на пословима руковођења у култури".