У ПУНОЈ сали Народног позоришта дабас је прослављен Дан куће, 22. новембар, уз уметнички програм под називом "Горети ватром Аполоновом" и традиционалну доделу признања.

Обраћајући се гледалишту, управница Ивана Вујић још једном је подсетила на прошлогодишње обећање, упућено с Велике сцене на јубиларни рођендан - да је дошла да служи Народном позоришту, уметницима и публици. А онда извела својевсрни перформанс: уз реторичко питање "да ли желите да горим Аполоновом ватром" и потврдан одговор, запалила је рукавицу на својој руци...

Награда националног театра за најбољу представу у претходној сезони припала је "Нечистој крви" (режија Милан Нешковић), док су признања за најбоља индивидуална остварења освојили глумци Јована Стојиљковић и Ненад Јездић, Миодраг Д. Јовановић, првак Опере, диригенткиња Ана Зорана Брајовић, оперска певачица Евгенија Јеремић и Татјана Татић, солисткиња Балета. Награда куће за изузетно значајан укупан уметнички допринос добиле су првакиње Драме, Нела Михаиловић и Наташа Нинковић, као и графички дизајнер Јован Тарбук.

Иначе, водитељи програма, глумци Небојша Kундачина и Данијела Угреновић, подсетили су да је у претходних годину дана било седам премијера - четири у Драми ("Нечиста крв", "Јесте ли за безбедност", "Сан летње ноћи - Пројекат Шекспир" и "Ливада пуна таме"), две у Опери ("Коштана", "На уранку"), уз обнову дечије опере "Бастијен и Бастијена", и једна у Балету - "Лабудово језеро".

Било је речи и о многобројним гостовањима у земљи и иностранству, учешћу на више од двадесет фестивала, великом броју добијених награда - колективних и појединачних.

Радмила Живковић

Врхунац свечаности, као и сваке године, била је додела Награде "Раша Плаовић" за најбоље глумачко остварење на београдским сценама: припала је Ненаду Јездићу за улогу Газда Марка у представи "Нечиста крв".

Прочитајте и:Stiže "Ciganin" iz Zagreba: Hrvatska drama gostuje u Narodnom pozorištu

Једногласну одлуку донео је стручни жири (председник Игор Бојовић, чланови Снежана Тришић, Љиљана Благојевић, Нела Михаиловић и Тамара Барачков), а у образложењу се између осталог наводи:

"Јездић је успео да експресивном игром, не улазећи ниједног тренутка у натуралистички тон, истакне сву комплексност коју Станковићев јунак поседује, и нагласи растрзаност и ломове човека из патријархалне средине. Градећи сложене и слојевите односе са свим партнерима на сцени, надахнуто је креирао улогу кроз раскошне нијансе емотивног набоја, али и суровост менталитета и наслеђа."

Милан Нешковић и Стефан Калезић

Уместо Јездића, који због раније уговорених професионалних обавеза није присуствовао свечаној церемонији уручења, награду је примио редитељ Милан Нешковић.

Поводом Дана Народног позоришта, на Сцени "Раша Плаовић" одржана је у вечерњим часовима промоција књиге професора Предрага Бајчетића "Беседа у ћутању".

Ивана Вујић

СЕЋАЊЕ

МИНУТОМ ћутања одата је и почаст преминулима између два Дана позоришта - прваку Драме Марку Николићу, солисткињи Балета Оливери Гаврилов Стојиљковић, глумцу у пензији Богољубу Динићу, инспицијенту у пензији Предрагу Перовићу и првацима Опере Николи Митићу и Александру Ђокићу.

ДОПРИНОС РАДУ ТЕАТРА

ПЕЧАТ Народног позоришта, који се по одлуци управнице додељује поводом посебног доприноса животу и раду Народног позоришта, ове године добили су оснивач Опере и театра Мадленијанум Мадлена Цептер, театролог Рашко Јовановић, кореограф и балетски уметник Сергеј Полуњин, првакиња Опере Радмила Смиљанић, првак Опере Јанко Синадиновић, виши саветник председнице Владе Републике Србије за креативне индустрије Ана Илић, кореограф и првак Балета Kонстантин Kостјуков, првакиња Драме Љиљана Благојевић, првак Драме Небојша Дугалић, службеник за односе с јавношћу Оливера Живковић.