НИЈЕДНА реч о ономе што сам писао о Југославији не може се оспорити и осудити, ниједна. То је књижевност.

Ово је поручио добитник Нобелове награде за књижевност Петер Хандке у интервјуу немачком недељнику "Цајт", нагласивши да је све што је писао о бившој Југославији имало везе са правдом за Србију.

Хандке је, како преноси Танјуг, подсетио да је извештавање медија о Србији у то време било "монотоно и једнострано", а критиковао је и политику Немачке.

- Како је Немачка могла признати Хрватску, Словенију и Босну и Херцеговину, када је на тим територијама више од једне трећине било православаца и муслиманских Срба? Срби би одједном требало да буду инфериорни народ у својој земљи? Тако је дошло до братоубилачког рата, и не постоји ниједан гори рат од братоубилачког - рекао је аустријски писац и навео да је то разлог што се солидарисао са Србијом. - Зашто нико не каже да је Запад одговоран, зашто мировна конференција није сазвана?

Хандке је истакао да никада није испољавао симпатије према Слободану Милошевићу:

- Ниједног тренутка му се нисам клањао, ни у себи, ни јавно. Један новинар је написао да сам наводно изразио симпатије за Милошевића. Никад!

Нобеловац је подсетио да је Милошевића видео само једном, и то када је био затворен у Хагу:

- Желео сам да га саслушам и чујем све што је имао да каже.

То што је присуствовао Милошевићевој сахрани, Хандке образлаже тиме да је то била уједно и сахрана Југославије.

- Наравно да сам био тамо. Милошевић се на последњем гласању изјаснио за опстанак Југославије, за то да не буде растурена. Његова сахрана је била сахрана Југославије. Да ли се заборавило да је та држава основана да би била против Хитлеровог рајха - упитао је Хандке. - Југославија ми је нешто значила. И када ми намећу нешто са Србијом, то је непоштено. Ја сам тамо ишао због Југославије.


Прочитајте и: "Handke zaslužio Nobelovu nagradu": Švedska odgovorila na pismo predsednika tzv. Kosovske akademije nauka i umetnosti