ПРЕМИЈЕРОМ мјузикла "С друге стране јастука", инспирисаним чувеним Бајагиним стиховима, у априлу наредне године, Позориште на Теразијама, премијерно ће обележити седам деценија постојања.

Најављујући јубиларну сезону, директор Александар Ђаја, истакао је да је током протеклих деценија одиграно 286 наслова, да је већина пројеката доживела и сто извођења, а представе ове куће месечно посети око 8.000 гледалаца. На дан оснивања, 23. децембра, верна публика нашег јединог музичког театра, добиће и поклон. По повлашћеној цени од 700 динара моћи ће да купи улазнице за мјузикл "Бродвејске враголије". Ђаја је подсетио и да је прва премијера одржана 1951. године ("Др" Нушића), и да је од тог дана почео да настаје "театар гламура и спектакла".

- Првих неколико година после Другог светског рата основан је велики број културних институција. Хумористичко позориште (првобитни назив театра на Теразијама), ЈДП, БДП, потом и "Буха", Атеље 212, као и највећи број галерија, архива и музеја - рекао је професор Светозар Рапајић, који је 1966. поставио "Оклахому", први мјузикл у историји југословенског позоришта. - Али, као посебан феномен издвајам оснивање Хумористичког позоришта, у време када се очекивало да култура буде усмерена ка идеологији и дидактици. Овај театар био је искључиво забавног карактера, оријентисан на комедију и оперету. Као уметнички директор, Лола Ђукић увео је праксу да се од класичних праве музичке комедије, а потом и српски комади са певањем...

Прочитајте још - Обележен дан Позоришта на Теразијама

Данас је, нагласио је Рапајић, Позориште на Теразијама једино музичко позориште у региону, са 13 наслова на репертоару. Ова кућа добија лиценце за извођења најпознатијих светских хитова, попут мјузикала "Чикаго", "Цигани лете у небо", "Кабаре", "Бриљантин", "Мама мија", "Фантом из Опере"...

Александар Ђаја, Бајага и Иван Карл

Популарни кантаутор Момчило Бајагић Бајага истиче да му је велика част што се поставља мјузикл на његову музику, и то у јубиларној сезони, подсећајући на досадашњу успешну сарадњу:

- Компоновао сам музику за постојећи либрето "Женидбе и удадбе", ово је нешто сасвим друго, попут "Мама мије". Тиму Позоришта на Теразијама понудићу најбоље нумере, које иду уз причу Стевана Копривице. Први пут моја ће се музика изводити уз пратњу "живог" оркестра.

Редитељ представе "С друге стране јастука" биће Југ Радивојевић, а поводом јубиларне сезоне "Њу момент" урадио је нови визуелни идентитет куће.

БИЛО ЈЕ И "САВРЕМЕНО"

ТОКОМ своје историје Хумористичко позориште је 1959. године фузионисано са Београдским драмским позориштем, створено је Савремено позориште са две сцене - на Теразијама и на Црвеном крсту. У марту 1975. године донета је одлука да се позоришта раздвоје на БДП и Позориште на Теразијама.