ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


Легендарни филм "Битка на Неретви" видело је, у педесет година како се приказује широм света, 540 милиона гледаоца, а филм привлачи пажњу још и данас. Недавно је приказан у Јапану, а атмосфера на пројекцијама је била као да је реч о сасвим новом филму. Када је реч о бројкама, "Неретва" је рушила и руши све могуће рекорде, од Кине до Русије, а режисер филма Вељко Булајић (91) каже да му је тај филм, који је номинован и за награду Оскар, остао у изузетно лепом сећању, као један од највећих пројеката које је уопште радио.

Тренутно Булајић, без обзира на здравствене проблеме које је имао, са истом својственом упорношћу гура да доврши последњи филм "Бијег од мора" за који је добио и позив да га прикаже у Кану.

- Како сада стоје ствари, мислим да ћу веома брзо довршити филм и приказати га публици - каже нам славни режисер.

"Битка на Неретви", присећа се Булајић, била је у то време најскупљи филм који је снимљен у бившој Југославији.

- Американци су нам рекли да су импресионирани како смо за шест месеци успели да снимимо тако технички компликовани филм - каже нам Булајић, уз напомену да је снимање само једном прекинуто због проблема са снегом. - "Неретва" је непоновљива прича, верујте. Када је почело приказивање филма по Европи, само у Паризу играо је четири месеца у три биоскопа.

Булајић се сећа да је упркос доброј идеји да се сними један такав партизански филм било и отпора. Иза њега су већ били филмови попут "Влака без возног реда", "Скопја", "Узаврелог града", али пројекат "Неретве" био је ипак нешто посебно.


Прочитајте и: Divio mu se i Žan-Pol Sartr: Sećanje na glumačkog barda Milivoja Živanovića- Сматрао сам да треба Јосипу Брозу Титу показати сценарио и чути његово мишљење. Али, имао сам проблема са његовим саветницима, који су ме примили пола часа пре Тита. Одмах су рекли: "Вељко, идеја за филм је сјајна, али постоји велики недостатак". Зачудио сам се о чему се ради. "Нисте Титу дали главно место у филму".

ЗВЕЗДА Орсон Велс Фото IMDb


За Булајића, који је чекао на пријем код југословенског председника, то је био шок. Шта сада рећи Титу?

- Имао сам две могућности, да дословно пет минута пре пријема код Тита кажем да ћу мењати сценарио или да му објасним да није потребно да лик Тита у филму буде у првом плану. Одлучио сам се за ово друго и рекао да је сасвим довољно да се у филму објасни његова намера да спасе рањенике и чује наредба да се сруши мост.

ПРЕМИЈЕРА Силва Кошћина, Љубиша Самарџић, Милена Дравић и Бата Живојиновић Фото С. Крагујевић


Булајић се присећа и Титове реакције. Једно је време ћутао када је чуо шта млади режисер намерава, а онда је рекао: "Булајићу, филм је ваш и нека буде онако како сте замислили. Пустите моје саветнике, не морате више ништа да им објашњавате". Режисер каже да од тада није било никаквих притисака на њега и могао је да ради онако како је и желео да сними филм:

- Имао сам потпуну слободу за снимање "Битке на Неретви", али и велику подршку војске и свих других. Био сам тада млад, а то доноси и храброст, па сам могао да снимам без оптерећења.

Сећа се Вељко Булајић и спектакуларне премијере филма 29. новембра 1969. у сарајевској Скендерији. Тада је и Тито први пута видео филм и био је веома задовољан. Са много емоција дочекани су и инострани глумци, попут Орсона Велса, Јула Бринера, Франка Нера, Харди Кригера, Силве Кошћине, који су играли уз највеће југословенске звезде - Бату Живојиновића, Љубишу Самарџића, Милену Дравић, Бориса Дворника...

- Када сам Орсону Велсу понудио улогу, прво је тражио да види сценарио. "Океј, то је права улога", рекао ми је и на снимању се показао као врхунски професионалац - каже Булајић. - Пре снимања смо се често налазили у загребачком хотелу "Палас" и разговарали, а његов асистент је морао да силази до ресторана и доноси хреновке.


Било је и много анегдота са Велсом док се снимао филм, па и она када је рекао Булајићу: "Сада имамо војску, ајде да рушимо Тита". И убрзо се кориговао: "Ма све те револуције ионако завршавају наопако".

- Велс је био страшно озбиљан према улози у филму и било је то једно лепо искуство за обојицу - каже Булајић.

Сећа се Булајић и невероватних напора да се сними филм у којем је учествовало 3.000 војника, коришћена војна техника, када је хеликоптер филмске звезде доводио на снимање, а плакат за филм урадио Пабло Пикасо.

- Било је то непоновљиво време, али сам срећан да филм и данас изазива емоције и да га људи.


ИЗЛОЖБА У КЦБ ЗА ЈУБИЛЕЈ

ПОВОДОМ 50 година од премијере филма "Битка на Неретви" Вељка Булајића, у Филмској галерији Културног центра Београда, 20. новембра у 18 сати биће отворена документарна изложба "Пут до слободе мора бити чист", коју је приредила Маја Медић, а затим ће од 19 сати бити приказан овај легендарни филм са 35мм копије.

У програму ће учествовати директор Културног центра Београда Александар Илић, директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић, приређивач изложбе Маја Медић, филмски критичар Мирољуб Стојановић, док ће Антифашистички хор "Наша пјесма" певати партизанске и револуционарне песме.

Назив изложбе је преузета реплика Ивана (Лојзе Розман) из самог филма, а поставка ће бити отворена до фебруара 2020.