Магична реч укус подједнако припада и уметности и кулинарству: Изложба Здравка Јоксимовића у галерији Икс витамин

М. А. К.

16. 11. 2019. у 22:54

Магична реч укус подједнако припада и уметности и кулинарству: Изложба Здравка Јоксимовића у галерији Икс витамин
Први пут његову изложбу пратиће и - перформанс аутора

СКОРО да не постоји ТВ канал на ком се не припрема нека храна, нешто укусно, једноставно и брзо и то пред гледаоцима, а када то раде врхунски кувари, све се чини доступно и лако, истиче вајар и професор Факултет ликовних уметности Здравко Јоксимовић, додајући да се кулинарство често представља као уметност.

Зато се Јоксимовић пита: зашто се уметност не би поистоветила са кулинарством? Одговор нуди његов нови пројекат под називом Hipo must be beautiful, који ће у уторак увече бити представљен у Галерији "Икс витамин", од 19 часова. Први пут његову изложбу пратиће и - перформанс аутора.

Прочитајте још - Здравко Јоксимовић: И дух мора да се храни

- Магична реч укус подједнако припада и уметности и кулинарству - тврди Јоксимовић у тексту који прати поставку. - Ја бих да прављење скулптуре учиним доступном свима. Да демистификујем сам уметнички чин. Да за столом, пред очима публике, демонстрирам прављење једне мале скулптуре. Како мислим да је уметнички поступак изузетно близак кулинарству, сматрам природним повезати креативни чин којим настаје једно уметничко дело са чином прављења неког јела.

Према мишљењу овог скулптора прављење хране, пред очима других, јесте перформативни чин, па се тако може разумети и његова демонстрација креативог поступка:

- Ова серија скулптура и видео-радова је мој поглед на свет и на околности у оквиру којих се и преиспитује улога уметности. Идеализација света и задовољавање наших потреба препуних разноразних задовољстава је магични свет који нас тако снажно привлачи - закључује Јоксимовић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације