КЊИЖЕВНИК Хуан Октавио Пренс преминуо је 14. новембра у Трсту.

Рођен је 1932. године у Енсенади (Аргентина) од истарских родитеља, где је дипломирао уметност на Универзитету Ла Плата. Родну Аргентину напустио је као политички емигрант. Живео је у Београду од 1962. и 1967. и између 1975. и 1978. где су му се родиле две ћерке, да би се трајно настанио у Трсту.

Шпански језик и књижевност предавао је на универзитетима у Буенос Аиресу, Ла Плати, Љубљани, Трсту, као и, почетком седамдесетих, на тек основаној катедри за шпански језик на Филолошком факултету у Београду где је био асистент.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Породица и пријатељи се опраштају од Петрућија: После Мићковог говора на комеморацији многи су заплакали (ФОТО/ВИДЕО)

За себе је волео да каже да је Југоиталоаргентинац, а прошле године је казао да се идентитет може дефинисати и будућношћу коју треба делити, а не прошлошћу о којој треба размишљати.

Међународни углед као песник стекао је седамдесетих, а као прозаиста исказао се још 1962, збирком приповедака "Карневал и друге приче". Тек 1990. издао је другу прозну књигу, кратки роман "Повест о обезглављеном човеку", преведену и на српски језик 2002. Његов други роман "Господин Крек" српско издање добио је годину дана после објављивања 2007, а последњи роман "Вишак идентитета" објавила је "Геопоетика" 2016. у преводу Гордане Ћирјанић.

Пренс је на шпански језик приредио и превео осам антологија савремене југословенске поезије, а нарочиту пажњу посветио је поезији Васка Попе. Био је његов близак пријатељ, а дружио се и са Бориславом Радовићем, Милутином Петровићем и Драгим Бугарчићем. Такође је на шпанском језику у Мадриду објавио циклус српских песама о Марку Краљевићу, уз упоредну студију о шпанском Ел Сиду и српском епском јунаку.

За свој књижевни и преводилачки рад добио је бројне награде и признања у Европи и Јужној Америци. Перенс је био оснивач и председник тршћанског ПЕН центра, као и почасни члан Српског књижевног друштва од оснивања.