Мало се зна о малишанима са друге стране стакла: Новинарка Ана Вушовић Марковић написала прву књигу о деци која су се лечила од рака

А.ВАСИЋ

14. 11. 2019. у 21:33

Мало се зна о малишанима са друге стране стакла: Новинарка Ана Вушовић Марковић написала прву књигу о деци која су се лечила од рака

Depositphotos

Ту је све што се дубоко у њима скупило, што је ћутало, што никада није изговорено, каже ауторка
НАЈПОТРЕСНИЈИ текстови које сам написала као новинарка, били су о деци која болују од рака. Никада није било довољно простора за њих, па сам ја одлучила да им посветим целу књигу. Добили су шансу да их чује цео свет, да сви разумеју колико су ова деца храбра и посебна!


Овако новинарка Ана Вушовић Марковић за "Новости" одговора на питање шта је инспирисало да напише књигу "Са друге стране стакла" која је прошле недеље промовисана у књижари "Делфи" у СКЦ-у. Ауторка је кроз низ интервјуа са децом која су се суочила са тешким болестима описала њихова надања, борбу, тегобе, али и срећне тренутке.

- Свако ко заврши и затвори ову књигу, може да увиди колико су свакодневни проблеми неважни и решиви - каже Ана Вушовић Марковић
- Колико је битна подршка и љубав породице и пријатеља у свим животим ситуацијама, а највише у оној када се неко бори за живот.


Како каже ауторка, није могло да се избегне емотивно везивање за сву децу коју је упознала током писања ове књиге. Сви ти млади људи са којима сам разговарала су ми јако драги.


- Током разговора са њима прошла сам кроз њихову борбу, али и кроз најсрећније моменте када су узели отпусне листе и изашли из болнице, вратили се кући, у школу, међу другаре - објашњава Ана. - Током писања сваке приче, везала бих се за једно дете, за његове родитеље, брата, сестру. Када пређем на следећу, бивало је исто.


Ауторка се нада да ће се кроз причу и њене јунаке, умањити предрасуде које постоје према људима оболелим од рака.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ: "Изузетне Српкиње" угрејале Београђане (ФОТО)


- Први део сваке приче је њихова битка са раком која се дешавала "са друге стране стакла". После тога, читалац упловљава у живот који их је сачекао. Показали су да је могуће победити рак и да болест буде само једна епизода!


Колико је све то значајно за све њих, схватила је на промоцији, на коју су деца дошла са њиховим другарима и родитељима.


- Некима је требала медијска помоћ, а други су говорили о својој победи над суровом болешћу. Публици су се обратили јунаци књиге, који су причали о свом искуству са раком и сарадњи са мном. Били су усхићени, насмејани и пресрећни због великог броја људи које је ова тема привукла. Мени је срце било пуно, само кад сам видела њихове осмехе - каже нам Ана.


Ова књига посебно је значајна родитељима, који су се управо суочили са суровом истином о болести свог детета. Такође, служи као подсећање онима који су све то проживели.

- Кроз писану реч се открива шта се дешава иза плашта болести, колико је резова у животима тих породица, како сазнање о болести детета може да их сломи или ојача, да одузме снагу, помути разум и на какве жртве су све спремни. Ту је све што се дубоко у њима скупило, што је ћутало, што никада није изговорено. Описан је тренутак када схвате да су победили и да треба поново живети и наставити тамо где се на тренутак време зауставило.

МАЛА ДУЊА СЕ ИЗБОРИЛА СА МРАКОМ


ЈЕДНА од најпотреснијих прича је девојчица Дуња, која је због болести остала без оба ока. - Она данас иде у школу за слепе, има другаре, воли игре са лоптом и дуге шетње, али највише од свега воли море. Било ми је тешко да пишем о њој. Међутим, кад је Дуња могла да се избори са мраком, ко сам ја да ми буде тешко - каже Ана Вушовић Марковић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)