Глумица која је данас преминула, Марија Бакса, својевремено је била урбана београдска легенда. Причало се да би мушкарци одгризали делове столова при погледу на њен грациозни ход Јевремовом улицом. Тешко да су заиста то радили, али прича довољно сведочи о сексипилу и лепоти глумице која је заводила крупним зеленим очима, плавом косом, широким осмехом.

Када се појавила на јавној сцени Југославије, одмах се нашироко прославила и постала миљеница нације. Своју је славу стекла у истом периоду када се то догодило и Беби Лончар па су две младе девојке врло брзо једна другој постале конкуренција, а медији су међу њима стварали вештачко ривалство. Није се догодио јер су биле прилично различити типови жена. Док је Беба била нешто умеренија, Беба је била права "femme fatale".


Бакса, која је рођена 1946. године у Осијеку, дебитовале је са свега 21 годину у филму "Боксери иду у рај", а 1971. године пуним сјајем је заблистала у филму "Млад и здрав као ружа" Јоце Јовановића. Тада је играла главу улогу, ону која глумцима мења каријере и животе. Седамдесетих је постала толико популарна да је отишла у Италију. Селидба јој је донела силне пословне прилике и понуде па је Марија снимала филм за филмом.

Рим ју је сјајно прихватио, њену лепоту и шарм приметили су многи, а продуцент грчког порекла Овидије Асонитис био је у њу безнадежно заљубљен. Неколико пута је Марији нудио брак, а она је исти упорно одбијала. И док продуцент никако није успевао завести глумицу, усело је то предузетнику Милојку Вељковићу. Венчали су се, добили ћерку и живели су у Риму.

Марија се касније бавила антиквитетима, док је глума остала део њене прошлости.

Бакса је преминула у свом стану у Београду, у Косовској улици, у 74. години.