КЉУЧ мог живота су филм и љубав. Ништа ме друго није тако занимало, узбуђивало и провоцирало као тај фантастични свет "покретних слика" који је за мене остао чудесан, и огромна љубав са мојом супругом, изузетном глумицом Даром Чаленић, која је жртвовала своју велику уметничку причу због моје каријере. Ми живимо и умиремо волећи се, говорио је Владимир Влада Петрић, први доктор филмских наука у свету, професор Универзитета на Харварду, научник који је стекао светску славу као оснивач и дугогодишњи директор Харвардског филмског архива.

У среду ујутру, један од наших најчувенијих филмских стваралаца, "апостол ауторског филма" како су га називали његови поштоваоци, и велики господин нашег града који је Београд чинио метрополом, напустио је овај наш свет. Петрић је преминуо у 91. години (1928-2019), остављајући нашој и светској кинематографији огромну ризницу свог изузетног дела. Пре одласка у Америку, обележио је најбитније етапе развоја домаћег филма и телевизије, и до последњег дана остао је један од најважнијих учесника нашег културног живота.

Прочитајте још - Љуба је био сликар и љубави и смрти

Петрић је професорску каријеру започео на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду, био је уредник филмског програма и редитељ драмских емисија од самог оснивања ТВ Београд, а као филмски критичар објављивао је радове у "Политици", у угледним, специјализованим часописима Sight and Sound, Cinema Journal и Film Quarterly. Као теоретичар, Петрић је истраживао синематичка, специфично филмска изражајна средстава, а међу његове најзначајније књиге убрајају се "Чаробни екран", "Шекспир и филм", "Увођење у филм", "Развој филмских врста", "Филм и снови", "Конструктивизам у филму".

Како, за "Новости", истиче Срђан Вучинић, есејиста, уметнички директор Фестивала ауторског филма, дело Владе Петрића остаће јединствено.

- Иако ми никада није предавао, Владу Петрића памтићу као сјајног професора, ретког заљубљеника у филм, у кинестетичко дејство филмске слике и њену синематичност, чиме се филм одваја од свих других уметности. Поред његових незаобилазних књига и уџбеника, изузетни су и његови есеји "Фелинијев вео" или "Ониричке визије Емира Кустурице" у којима спаја врхунско познавање филмске историје са смислом за истанчану анализу појединачних кадрова и сцена. Професор Петрић је свој филмофилмски дух изразио и у документарно-експерименталним филмовима, међу којима се издваја "Зид успомена", који је дирљив спој личне исповести и реминисценције са историјом и теоријом филма.

Према речима Вучинића, за Фестивал ауторског филма велику почаст представља награда коју је Влада Петрић успоставио за најсинематичнију секвенцу у играном филму, а као омаж професору Славку Воркапићу, који је имао највећи утицај на његов рад.

Рад Ли Гарисон


Од нашег авангардног ствараоца и научника опрашта се и Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Прочитајте још - ОДЛАЗАК ЧЛАНА САНУ: Преминуо сликар Петар Омчикус

- Медијатека Југословенске кинотеке, по недавном договору са Легатом Владе Петрића, поносно ће понети име овог великана седме уметности. Отварање Медијатеке планирано је за 28. децембар, дан када је 1895. одржана прва филмска пројекција у Паризу, а од четвртка вече у 20 часова, у Музеју Кинотеке у Косовској улици, биће приказан филм "Време љубави", који је Петрић режирао са Николом Рајићем 1966. године - каже Пантелић.

Према сопственој жељи, професор Влада Петрић биће сахрањен у Београду, само у кругу најуже породице.

ВУКОСАВЉЕВИЋ: НАЈДУБЉИ ТРАГ

НА позоришној и филмској сцени остаће упамћен као харизматични редитељ, врсни познавалац и теоретичар филма и професор који је надахнуо бројне генерације својом инспиративном енергијом. Веровао је да је машта, уобразиља човека, покретачка снага која је у основи стваралачког чина, некад у стању да премаши самог аутора. Од своје богате маште стварао је дела која ће остати уџбеници седме уметности. Оставио је најдубљи траг у српској култури и промишљању филма, и борио се да филм постане, и остане, истински органон живота. Петрићев одлазак представља велики и ненадокнадив губитак за српски филм и српску културу уопште - навео је министар културе Владан Вукосављевић у телеграму саучешћа.

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО

МЕЂУ бројним домаћим и светским признањима које је Влада Петрић добио издваја се престижна награда за животно дело Антологијског филмског архива из Њујорка, која му је додељена 2010, поводом 40 година овог архива. Награду му је уручио Мартин Скорсезе.

Са супругом Даром Чаленић, Петрић је био и оснивач Фонда "Дара Чаленић", који на Стеријином позорју додељује две новчане награде за најбољег младиг глумца и глумицу.