НА свој 80.рођендан преминула је јуче, после тешке болести Мани Готовац, позната хрватска театролошкиња, позоришна критичарка, списатељица - јављају тамошњи медији.


Мани Готовац рођена је 12. новембра 1939. године у Сплиту, у коме је завршила основну школу и класичну гимназију. У Загребу је на Филозофском факултету дипломирала компаративну књижевност и театрологију. У студентским данима бавила се новинарством, а позоришне критике касније је објављивала у бројним часописима и недељницима. Била је и председница Друштва критичара и театролога Хрватске, чланица бројних стручних жирија хрватских и међународних фестивала. Симболично, њена последња књига носи назив "Растанци".


Прочитајте и: Odlazak maestra i šarmera: Preminuo Zoran Hristić


Између осталог, Мани Готовац је током каријере била и главна уредница часописа "Пролог", руководила је загребачким позориштем ИТД, сплитским ХНК-а, као и фестивалом "Сплитско љета", ријечком ХНК-а. Објавила је књиге "Тако пролази Глорија" и "Дубровачке мишоловке", аутобиографске романе "Фалиш ми", "Ма који живот, ма који театар" и "Снебиваш ме".