КОНЦЕРТ класичне музике Vissi d`arte одржаће се у четвртак у Великој дворани Коларчеве задужбине, а "премијерно" извођење биће вечерас у новосадској Синагоги.

Прочитајте још: Љиљана Драгутиновић се враћа у позориште: Премијера представе “Матичар” на сцени Академије 28

Уметничким ансамблом "Станислав Бинички" диригује Емануел Пласон, један од водећих француских диригената данас, који је често за пултом Опере Бастиља (Париз), Метрополитен (Њујорк), Ковент Гарден (Лондон).

Прочитајте још: Кисинова чаролија за клавиром: Славни Рус поново наступа на Коларцу

- Веома сам захвалан оперској агентури Сандре Миланков која ме је позвала да диригујем ова два концерта са дивним солистима и оркестром "Станислав Бинички". Радујем се новом искуству са сјајним уметницима, надам се да ће публика уживати у дивним романтичним концертима - изјавио је овим поводом Емануел Пласон.

На програму су најлепше оперске арије и дуети италијанског репертоара од Пучинија и Вердија, па је и назив концерта Vissi d"arte ("Живех за уметност") инспирисан најпознатијом аријом из Пучинијеве опере "Тоска".

Иначе, Емануел Пласон прошле године је дириговао у концертом у Француској, који је изводио један од највећих савремених тенора Роберто Алања.

На гала концертима учествују грузијски сопран Нино Лезава ( директор музичке академије "Рената Тебалди и Марио дел Монако" у Пезару), тенор Зураб Зурабишвили (један од водећих грузијских тенора), прваци Опере Народног позоришта у Београду, сопран Јасмина Трумбеташ Петровић и бас-баритон Александар Стаматовић,као и млади сопран (члан Оперског студија НП) Марија Јелић.


Јасмина Трумбеташ Фото: П. Митић

Концерти ће бити одржани под покровитељством Града Београда и Секретаријата за културу.