НА Фестивалу класике "Вршачка позоришна јесен" биће изведено десет представа по избору селектора Ђуре Мрђе, а позоришну фешту 15. новембра отвориће Чеховљев "Ујка Вања" (копродукција Хартефакт фонда и Народног позоришта "Стерија" из Вршца) у режији Андреја Носова.

Прве вечери, пре извођења представе, у фоајеу Народног позоришта бити отворена изложба Музеја позоришне уметности Војводине под називом "Светлана Бојковић - уметност глуме или трагање за истином" аутора Зорана Максимовића.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Фестивал „Без превода“: „Лоренцачо“ најбољи у Ужицу

У званичном програму је ансамбл Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке с "Злочином и казном" Достојевског, као и представа "Роман о Лондону" настала у сарадњи Београдског драмског позоришта и БеоАрта. На фестивалском репертоару је и представа за децу "Папагаји" Драгана Џанкића (као и омаж преминулом глумцу вршачког театра), док из Београда с "Нечистом крви" долази ансамбл Народног позоришта. С представом "Негри" конкурише Књажевско-српски театар "Јоаким Вујић", а са Стеријином "Злом женом" Народно позориште из Суботице. У оквиру пратећег програма најављено је представљање монографија "Милена Дравић - више од уметности" Татјане Њежић и Александра Милосављевића.

О најбољима ће одлучивати жири у коме су театролог Светислав Јованов, глумица Тања Бошковић и редитељка Снежана Тришић.