ПОВОДОМ пет година од отварања за јавност, у "Дому Јеврема Грујића" припремили су уметничко "помирење" двеју српских, вековима завађених династија - Обреновића и Карађорђевића. На изложби "Српски краљевски портрети", коју ће у овој београдској историјској кући (Светогорска 17) и значајном споменику отворити министар културе и информисања Владан Вукосављевић, биће представљене крунисане главе из обе лозе модерне српске, а потом и југословенске краљевине.

- Ми то не бисмо назвали помирењем династија, јер се ова изложба, чији је идејни творац Александар Цонић, један од оснивача "Дома Јеврема Грујића", не бави њиховом историјском и политичком улогом, већ их само уједињује у уметности - каже Ружица Опачић, која је са Лазаром Шећеровићем, другим оснивачем овог музеја, аутор изложбене поставке. - Поставка обухвата период Првог и Другог српског устанка, и започиње портретима Карађорђа и кнеза Милоша, а завршава се сликом на којој је Петар Други Карађорђевић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Вито Марковић о новој збирци "Анатомија усамљености": Истина има осмех оштар, не прија


Реч је о избору портрета представника Обреновића и Карађорђевића које су радили најзначајнији сликари, савременици ових владара, а чувају се у неким од наших водећих културних институција. Међу њима, један од најлепших припада управо домаћинима, драгуљ је збирке "Дома Јеврема Грујића" - портрет Наталије Обреновић који је насликао Стева Тодоровића. Ова слика позната је и као српска Мона Лиза.

Чланове краљевских кућа портретисали су и великани попут Паје Јовановића, Уроша Предића, Уроша Кнежевића, Влаха Буковца, али и многи други. Занимљивост поставке која се отвара вечерас је то што ће се на њој наћи и нека мање позната и ређе излагана дела. Такве су и карикатуре чланова краљевске породице које је радила Милена Павловић Барили. Биће изложена и дела савременог уметника Александра Леке Младеновића, који представља чланове династије Обреновића у панк стилу.


Александар Карађорђевић, дело Уроша Предића,Фото "Дом Јеврема Грујића"

- Поред портрета, експонати ће бити и лични предмети који су припадали краљевским породицама, фотографије и краљевски дарови - упућује нас Опачићева, и открива да ће посетиоци на овој поставци и њеним стручним вођењима успети да сазнају и неке од "краљевских" пикантерија, попут тога која је била омиљена слика Краља Петра Првог Карађорђевића и у којој згради су се тајно састајали кнез Александар Обреновић и Драга Машин. Или које су биле последње речи краља Милана упућене прогнаној супрузи краљици Наталији, како се заиста презивао кнез Милош и која наша краљица је била прва жена са возачком дозволом.

На стручним вођењима, која ће бити организована на сваких сат времена у данима када музеј ради (четвртком и петком од 15 до 20 часова и суботом и недељом од 11 до 16 часова), уз Опачићеву и Шећеровића, публику ће упућивати и кустоси Невена Остојић и Јасмина Вучићевић.


НАТАЛИЈА Обреновић, рад Стеве Тодоровића,Фото "Дом Јеврема Грујића"

САРАДЊА СА МУЗЕЈИМА И ГАЛЕРИЈАМА

ДА би реализовали ову изложбу, у "Дому Јеврема Грујића" су сарађивали са музејима и галеријама широм Србије. А то су Народни музеј, Историјски музеј Србије, Галерија Матице српске, Музеј града Београда, Народни музеј из Панчева, Галерија Милене Павловић Барили и Музеј Рудничко-таковског краја.