Кисинова чаролија за клавиром: Славни Рус поново наступа на Коларцу

А. П.

11. 11. 2019. у 09:28

Кисинова чаролија за клавиром: Славни Рус поново наступа на Коларцу

Јевгениј Кисин Фото Промо/Gusov Sasha

На репертоару сонате у част Бетовеновог јубилеја

ЈЕДИНСТВЕНА музичка личност и један од највећих пијаниста данашњице Рус Јевгениј Кисин (48) после шест година у 20 часова 11. новембра поново ће се на Коларцу дружити са београдском публиком.

У сусрет години Бетовена на репертоару су његове сонате, а снимци са концерата Бетовених соната су последње дискографско издање које је објавио за "Дојче грамофон". Најпознатија америчка радио-станица намењена класици WQXР овај двоструки диск је уврстила међу албуме године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ма­ги­ја на дир­ка­ма

Српска публика добро познаје овог виртуоза, а на једном од претходних концерата пола сата га је испраћала аплаузом, док је он узвратио са три биса. Његова концертна чаролија омађијала је публику широм света, па је тако својевремено у Карнеги холу на захтев публике одсвирао чак 12 бисева. Овај маратонски концерт је трајао до дубоко у ноћ, а критичар "Њујорк тајмса" је написао да "најбоље ствари у животу долазе онима који стрпљиво чекају".

Јевгенија Кисина су у сам пијанистички врх данашњице довеле виртуозне интерпретације и посебан музички инстинкт. Тражен и слављен у целом свету, редовно одржава реситале у најугледнијим дворанама Европе, САД-а и Јапана уз наступе са највећим светским оркестрима и диригентима.

ЧУДО ОД ДЕТЕТА

РОЂЕН у Москви 1971. године, Кисин, који је, у међувремену, стекао и британско и израелско држављанство, почео је да учи музику са шест година. Открила га је као талента Ана Катор, која ће остати његов једини професор клавира. Са 10 година први пут је свирао Моцартов клавирски концерт у пратњи симфонијског оркестра, а годину дана потом одржао и први реситал у родном граду. Интернационалну каријеру започео је са 14 година турнејом по Јапану, а две године потом наступио је у Берлину и Великој Британији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)