Потресно сећање на мучење деце, на сцени и преживели логораши: Премијере Дневника Диане Будисављевић у Београду

Р. Радосављевић

11. 11. 2019. у 10:00

Потресно сећање на мучење деце, на сцени и преживели логораши: Премијере Дневника Диане Будисављевић у Београду
Пројекцији ће присуствовати и представници Музеја геноцида

НАЈИШЧЕКИВАНИЈИ филм у 2019. и апсолутни победник овогодишњег фестивала у Пули, "Дневник Диане Будисављевић", у режији Дане Будисављевић, 11. новембра, имаће чак три београдске премијерне пројекције.

Потресна играно-документарна драма о српској деци коју је из усташких логора током Другог светског рата спасавала Диана Будисављевић, Аустријанка удата за чувеног српског хирурга Јулија Будисављевића, приказује се у "Комбанк дворани" у 17, 19 и 21 сат, у оквиру програма 12. фестивала "Слободна зона".

На главној пројекцији у 19 сати публици ће се, поред редитељке, представити преживели актери тих догађаја - Нада Влаисављевић, Милорад Јандрић и Живко Зеленбрз. Они су живи захваљујући Дианиној акцији, а данас су већ људи на измаку живота који у филму износе потресна сведочанства о својим судбинама. Гледаоци ће моћи да поздраве и део глумачке и ауторске екипе филма, Мирјану Карановић, Тихомира Станића, Ермина Брава, продуценткиње Снежану ван Хаувелинген и Миљенку Чогељ...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ауторка филма о Диани Будисављевић: Да смо разрешили истину можда се данас не би чуло "За дом спремни"

Премијери "Дневника Диане Будисављевић", великом друштвеном и филмском догађају, присуствоваће министар културе Владан Вукосављевић, амбасадор Хрватске у Србији Гордан Бакота, амбасадор Немачке Томас Шиба, бројни представници дипломатског кора у Београду, представници Удружења логораша Србије и Музеја геноцида Србије, представници Филмског центра Србије, као и друге бројне личности из нашег јавног живота.

"Дневник Диане Будисављевић" снимљен је у хрватско-словеначко-српској копродукцији, а Марко Чкоњевић, дистрибутер филма за наше тржиште, изјавио је поводом премијере да је народима Балкана била потребна ова, пре свега поштена филмска прича.

- Веома ме радује интересовање публике за ову тему, јер доказује да нам је редитељкина храброст да исприча ову, више од седамдесет година потискивану причу, била потребна - истакао је Чкоњевићева.

Ауторка Дана Будисављевић Фото К. Михајловић

И У НОВОМ САДУ

ПОСЛЕ три фестивалске пројекције у Београду, редитељка Дана Будисављевић биће гост и на свечаној премијери у Новом Саду, 12. новембра у дворани "Арена Синеплекс", а од 14. новембра драма о страдању српске деце у доба Независне Државе Хрватске почеће да се приказује у биоскопима широм Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације