ГЛУМЦИ Дејан Луткић и Војин Ћетковић демантовали су писање медија да су приликом гостовања у Невесињу тражили да се са бине уклони велики натпис "Митровданске битке 1992. и 1994. године на Невесињском ратишту", који је стајао уз грб Републике Српске, као и натпис Влада Републике Српске - Одбор за неговање традиције ослободилачких ратова. Ћетковић је том приликом требало да буде проглашен за кума општине, али се то није десило.

Прочитајте још:Инцидент у Невесињу: Војин Ћетковић и Дејан Луткић тражили да се скине натпис "Митровданске битке" и грб Републике Српске

Како су пренели медији изјаву начелника општине Невесиње Миленка Авдаловића, не само да Војин Ћетковић није добио повељу, већ никад више неће бити позван у Невесиње.

Глумац Војин Ћетковић открио је своје разлоге повлачења. Како наводи, одлучио је да не наступи на свечаности када је сазнао да се редитељ повлачи.

- Сваки пут у Невесиње долазим с посебним осећањем. У Дому културе који носи име врхунског уметника, мог кума и пријатеља Небојше Глоговца играли смо две представе Дејан Луткић, Небојша Илић и ја у мају и било је величанствено. Сала препуна дивних људи који су прилазили и говорили и наш сте кум. Са радошћу сам на Митровдан поново дошао у Невесиње да говорим поезију поводом Дана општине. Рекли су ми да треба да постанем и невесињски кум. Прихватио сам уметнички концепт редитеља Александра Пејаковића, али када сам сазнао да се редитељ повлачи, јер у уметничком делу програма морају да буду и некакви транспаренти, одлучио сам да га подржим и да не наступам. Нисам ни видео те натписе, а камоли тражио да се скину. Никакав инцидент се није десио у Невесињу. Ја сам подржао уметност и с драгим Невесињцима који ме зову кумом наставио дружење у том дивном херцеговачком месту - рекао је Ћетковић.

ПЕЈАКОВИЋ: СВАЂА ОКО СЦЕНОГРАФИЈЕ

Идејни творац свечане академије, млади редитељ Народног позоришта РС у Бањалуци Александар Пејаковић, истиче да је на генералној проби избила свађа са организаторима јер нису могли да се договоре око сценографије представе.

- Управо због пијетета према жртвама одредили смо да је основна боја сценографије црна - објашњава Пејаковић. - На генералној проби меморијалне академије организатори су од мене непријатним тоном тражили прекривање црне позадине са још једним обележјем РС, иако су на бини већ стајали амблем и заставе. Сви моји добронамерни савети наишли су на негодовање и када сам схватио да не могу да спасем уметнички програм пред директан ТВ пренос, одлучио сам да се повучем. Драмски уметници Ћетковић и Луткић су одлучили да ме подрже и рекли да, ако ја одустајем од режије, ни они не желе да учествују у програму.

Пејаковић истиче да је уверавао организаторе да ће њиховим инсистирањем на прекривању црне боје на сцени меморијална академија бити "оскрнављена и осиромашена", јер се са сцене нису чули стихови песника Душана Васиљева и Рајка Петрова Нога, као ни историјске чињенице из књиге "Невесињска бригада у рату 1992-1994", аутора Зорана Јањића.

ЛУТКИЋ: НИСМО ЖЕЛЕЛИ НИКОГА ДА УВРЕДИМО

Глумац Дејан Луткић је у писаној изјави навео да су он и колега Ћетковић одустали од наступа како би подржали редитеља Пејаковића, те да нису желели никога да увреде.

- У Републику Српску радо долазим и за последњих годину дана Војин Ћетковић и ја играли смо нашу представу "Ноћ богова" са Небојшом Илићем 30 пута од Бањалуке до Невесиња. Сваки пут сала је била препуна, људи нас дивно прихватили, атмосфера чаробна. Тако је требало да буде и за Митровдан у Невесињу. Војин је позван да говори поезију, а ја да водим програм у који су уденути поштовање према страдалим борцима и важност Митровданске битке. Допала нам се замисао редитеља Александра Пејаковића и када смо сазнали да у уметнички програм морају да се уврсте и транспаренти који поништавају све то, скрнавећи и уметност и омаж жртвама отаџбинског рата, да се редитељ повлачи, ми смо га подржали и одустали од наступа. Нисмо желели никога да увредимо, нити да нас доводе у било какав политички концепт - навео је Луткић.

Додао је да су се са Невесињцима дивно дружили, а да су увече одиграли представу у Фочи.

- Нама је уметност водиља, а драги људи инспирација. Са Невесињцима смо се дивно дружили тог поподнева, а увече одиграли представу пред многобројном публиком у Фочи. И даље нас позивају из Републике Српске да гостујемо и не мислимо да посустанемо због злонамерних покушаја појединих политичких профитера да нас увуку у неке своје предизборне игре - рекао је Луткић.

Свечност поводом обележавањаМитровдана је ипак одржана, али у скраћеној верзији.

(nezavisne.com)