Шобајић на отварању изложбе својих дела пре 45 година (ФОТО/ВИДЕО)

В.Митрић

09. 11. 2019. у 14:22

Шобајић на отварању изложбе својих дела пре 45 година (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: В. Митрић

Наш чувени сликар на отварању изложбе својих дела од пре 45 година
У Модерној галерији у Ваљеву у петак је више стотина љубитеља сликарства и поштовалаца дела нашег, француског, европског и светског сликара, Милоша Шобајића, било на изложби његових 20 раних радова, великог формата, насталих пре четири и по деценије, које су у то доба, осим у главном француском граду, предтављене на изложбама у Њујорку и Лос Анђелесу.


Воја Јовановић, директор ове одавно чувене Галерије у граду на Колубари, рекао је да је „изложба и сам долазак на њу и Ваљево великог Милоша Шобајића светковина над светковинама и за овај град и за Србију“. Велики уметник, како каже Јовановић, „деценијама и речју и делом, показује да му је Србија и Ваљево у срцу и души“. Велико је задовољство што у његовом присуству, са уметником који је јако пријатан, драг и комуникативан, уживамо са његовим раним делима, „која су, не само бисери његовог стваралаштва, већ нашег и светског сликарства“.


-Овосу дела која се никад нису излагала на овим просторима и првим пут може да се види, код нас, у Ваљеву – рекао је на отварању изложбе директор Галерије, Воја Јовановић.


– Слике су задњих годину, годину и по дана, стигле из Париза и Америке у Србију. Да бисмо све ово данас видели требало нам је годину и по дана. То су дела из седамдесетих година када је Милош највише излагао у Паризу, Лос Анђелесу и Њујорку, а ево данас и њега и његових дела код нас и са нама у Ваљеву и Србији.


Милош Шобајић, специјално за „Новости“, каже да је реч о делима која су настала „кад је био почетник и трудио се, у великом напору и страху, тражио неки свој израз, па је гомилао пуно ствари на овим сликама“.


Фото: В. Митрић


- Запањен сам како сам имао нерава и живаца то да изведем до краја, али имао сам 25 година, када сам почео те слике да радим, и тих десетак година, ето, ово је, отприлике, део тога које Воја Јовановић показује у Модерној галерији у Ваљеву – прича Шобајић за „Новости“.


Прочитајте још: Ретроспектива дела Шобајића: Слике париске гужве


– Много сам везан за Ваљево. Пре тачно тридесет година сам имао последњу изложбу овде, што је невероватно дуго. А моја фамилија кад је бежала из Црне Горе, 1846. године, лутали су у Србији пар година да би се зауставили у Ваљеву и ту стекли неки иметак и, као имућни људи, вратили се у Црну Гору и направили после велика дела из поља културе.


Шобајић није крио задовољство и радост што је у његовом Ваљеву баш велико интересовање и за његова дела и за њега. Љубазно је раговарао са гостима изложбе, објашњавао детаље на сликама, позирао пред апаратима и камерама са многима који су желели успомену. Упитан колико је Србија у њему, као данас планетарно успешном и цењеном сликару и уопште уметнику, он каже:


- Ја сам пре свега Србин! Кажу да је српски народ најстарији народ на свету и ја мислим даје то жива истина и осећам се тако. Од Лепенског вира, па до данас овај народ опстаје на овом простору, бори се и иде напред. Неки појединци „искачу“, па праве Американцима ракете да оду на месец, неки као Никола Тесла измишљају струју целој планети, а ја ето као сликар представим сликама и да то покажем што широј светској јавности.


Фото: В. Митрић


Шобајић каже за „Новости“ да он ради и стално ради последњих педесет година.


- То је велики успех за мене – прича Шобајић и додаје: – Значи, преживео сам и педесет година радим све боље и боље и мислим да сам сада много бољи него у оном периоду кад су настајале слике, које су данас изложене у мом вољеном Ваљеву.


Изложба Милоша Шобајића, крштена као „Слике седамдесетих“ биће отворена у овдашњој Модерној галерији до 15. децембра. Овај чувени сликар, рођен 1945. године у Београду, где је завршио Ликовну академију, живи и ради у Паризу од 1972. године, а 2005. године је у Београду основао Факултет за уметност на ком је био професор и декан до 2014. године, где постаје почасни доктор и професор емеритас.


Фото: В. Митрић


О његовом делу објављено је пет монографија у Паризу, Београду и Лондону, чије су уводне текстове написали Ален Жуфруа, нобеловац и велики пријатељ Срба, Петер Хандке, Едвард Луси Смит и други аутори.У Београду је лане објавио прву своју књигу под именом „Сликај и ћути“.


Међу многим гостима изложбе у Ваљеву био је и академик СКАНУ Драгољуб Драго Мирковић, иначе ликовни уметник из Бијељине, у Републици Српској, који је за Шобајића рекао:


- Велики уметник, велики човек, велики Србин, велики узор уметницима и свим чедима рода нашег како се воли свој род и своја отаџбина. Нема чему нас не учи, радећи и живећи усправно у срцу Европе, наш Милош Шобајић, који је бисер над бисерима нашег рода.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)