Ретроспектива дела Шобајића: Слике париске гужве

М. КРАЉ

09. 11. 2019. у 11:35

Ретроспектива дела Шобајића: Слике париске гужве

Фото Г. Чворовић

У Модерној галерији у Ваљеву ретроспектива дела Милоша Шобајића из првих година у француској престоници. Платна великог формата настала су пре 45 година и излагана широм света

СЛИКЕ настале пре 45 и више година, које је по доласку у француску престоницу урадио тада млади Милош Шобајић, од данас у подне, на својеврсној ретроспективи, биће изложене у ваљевској Модерној галерији. Дела, великих формата, из седамдесетих година прошлог века, уступили су приватни колекционари, а на иницијативу директора галерије Воје Јовановића.


Поставку чини 20 слика, како нам открива Шобајић, које су у то време поред Париза, биле излагане на неколико изложби у Њујорку и Лос Анђелесу. О овој фази у развоју нашег уметника тада су писали Ален Жуфруа, француски писац, Андре Парино, француски критичар, као и његове америчке колеге Џон де Каро и Харијет Зинеф. Делови неких од тих текстова наћи ће се и у двојезичном (српско-француском) каталогу који прати ваљевску изложбу.


- Као млад аутор радио сам те слике са великим ентузијазмом и напором - присећа се Шобајић за "Новости". - Радио сам их са великим стрпљењем. Данас када се осврнем видим колико је то било невино и наивно и колико се разликује од садашњих дела. У последње две-три деценије присутнији је гест, покрет, ударац...


Та платна су, како нам прича сликар, "крцата" људским фигурама, које јуре "главом без обзира":

- Био сам импресиониран тим гомилама људи које сам на сваком кораку сретао у велеграду, у који сам тек стигао. Отишао сам из тада тихог Београда у вавилон-Париз, у коме је све било као у кошници, људи су хрлили на све стране.


Прочитајте још: Кад сликар проговори


О том младом Шобајићу Ален Жуфруа тада бележи да је "сликар револта против свега што је окамењено, откровитељ екстремних ситуација, где најмањи покрет руке, најмањи корак у простор других, изазива велики немир":

- Милош Шобајић је данас у Паризу један од само неколико уметника, који се усуђују да изван оквира старог маниризма, траже нову слику неизбежног загушења људског друштва. Његова платна представљају нагло буђење које нас баца према непланираном циљу, отварању и освежењу мисли - закључио је француски писац.


Ретроспективна изложба са 20 великих платана Милоша Шобајића из седамдесетих година, биће отворена у Модерној галерији у Ваљеву до 15. децембра. Ваљевско подсећање на дела настала када је тек отишао у Париз, могло би да се схвати и као увод у велику ретроспективу укупног Шобајићевог опуса, која би могла да се деси у првој половини следеће године у Београду. Овај и даље веома активни уметник, недавно је имао поставку на Кефалонији, а у Зајечару, у оквиру Дана Зорана Радмиловића, било је изложено 12 његових слика.


ЗНАЧАЈ ВАЉЕВА

НАШ саговорник открива и зашто ова поставка за њега има посебан лични значај: - Моја стара фамилија, из села Шобајићи, бежећи од глади из Црне Горе 1846, године у Србију, зауставила се у Ваљеву. Ту су неки од њих постали учитељи, а неки успели да се обогате и врате у Црну Гору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације