Ново лице песника

Д. Бт.

09. 11. 2019. у 16:35

У Институту за књижевност представљена сабрана дела Бранка Миљковића. Мало познати есеји, гимназијски радови, љубавна писма својој симпатији

Ново лице песника

Са скупа у Институту за књижевност

БЕЗ обзира на превремени трагични крај 1961, Бранко Миљковић је за непуне три деценије живота и десет година објављивања поезије успео да се избори за место међу најзначајнијим српским песницима, и то не само 20. века. Ово је истакао Бојан Јовић на трибини о Сабраним делима Бранка Миљковића (издавач Нишки културни центар), коју је уприличио Институт за књижевност и уметност.


Ново издање, објављено 47 година после првог, доноси мноштво непознатог изворног поетског материјала и докумената из Миљковићевог живота, који бацају светло на његов став према поезији и омогућавају да се стекне увид у генезу његовог песничког дела, додао је Јовић.


Један од приређивача, Горан Станковић је истакао да су широј јавности остали веома мало познати есеји, критике и преводи Миљковића, што је надокнађено овим издањем, које отвара путеве новог тумачења овог великог писца. Истичући да првог издања одавно нема чак ни у антикварницама, др Горан Максимовић је рекао да ово издање показује Миљковића не само као песника, већ као личност и човека који је носио харизму, померао границе, остављао силан утисак на људе око себе и био идол генерације.


- Увидом у Миљковићеве најраније гимназијске радове, до сада тешко доступне широј читалачкој публици, из гимназијске свеске, као и у љубавна писма својој симпатији Љиљани Илић, где се поред песама налазе и опсежна промишљања о књижевним темама, открива се не само песник "по рођењу", већ и изузетан ерудита. Био је познавалац митологије, филозофије, књижевних традиција српског и европског песништва, на основу којих је, захваљујући том богатом читалачком искуству, али и несвакидашњем таленту, стварао своју поезију и (ауто)поетику - рекла је Јелена С. Младеновић.Говорећи о Миљковићевим есејима, у доба једноумља које није неговало полемичност, Драган Хамовић је рекао:

- Читава његова критика и есејистика представља заклон за идеје неосимболизма, чија је одбрана традиција историјске свести једно од битних упоришта даљег развоја српске модерне поезије. У подтексту Миљковићевих есејистичких деоница можемо разазнати расправу с периодом у коме су наметана два опречна и одсечна књижевна избора унутар граница идеологије пуне празних речи.РОМАН О МИЉКОВИЋУ

Горан Максимовић је испричао како му је писац Дејан Стоиљковић, пошто је прочитао пети том Сабраних дела, најавио да пише роман о бурном животу Бранка Миљковића.

- То само показује колико ће ово издање бити инспиративно за нова тумачења дела великог песника - рекао је Максимовић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације