У Београд донели светлост Париза: Бројни свечани скупови у част Зоре Петровић и Риста Стијовића

Миљана Краљ

08. 11. 2019. у 10:48

У Београд донели светлост Париза: Бројни свечани скупови у част Зоре Петровић и Риста Стијовића

Зора Петровић, “Велики женски акт“

Обоје уметника и чланова Академије, део школовања провели у француској престоници

ДВОЈЕ значајних ликовних стваралаца 20. века и чланова САНУ - сликарка Зора Петровић и вајар Ристо Стијовић, рођени су пре 125 година, а њима у част овога месеца биће под окриљем Академије одржани свечани скупови.

Већ у петак, 8. новембра у 11 часова у Галерији САНУ биће организовано сећање на Зору Петровић (Добрица, 1894 - Београд, 1962), на ком ће поздравну реч упутити академик Душан Оташевић, управник Галерије. Професорка Симона Чупић потом ће одржати предавање на тему "Свет изнад атељеа Зоре Петровић", док је обраћање професорке Јасмине Чубрило насловљено "У атељеу Зоре Петровић". Академик Милица Стевановић говориће о раду Зоре Петровић у светлу проблема на данашњој ликовној сцени, а биће приказан и филм РТС-а чији је сценариста Вера Ристић.

- Ми знамо да не постоји само естетска лепота - говорила је уметница на чијим делима је чест мотив људско тело. - Лепота се налази у истини. Пошто људи пролазе кроз разна животна раздобља, циљ ми је да то забележим. Човек се роди, дете се испуњава снагом, вене, стари и умире. Покушавам да пратим човекову драму кроз преображаје његовог тела.

Сликарско образовање Зора Петровић започела је на Уметничко-занатској школи у Београду (1912-1914) код професора Милана Миловановића, Ђорђа Јовановића и Марка Мурата. Од 1915. до 1919. била је ђак Мађарске земаљске сликарске велике школе (професор Лајош Деак Ебнер). Лето 1918. провела је заједно с Иваном Радовићем у Сликарској колонији у Нађбањи код професора Иштвана Ретија. После Великог рата, боравила је у Паризу, од 1925. до 1926, од тога два месеца у Лотовој сликарској школи. Професор Академије ликовних уметности у Београду постала је 1952. а дописни члан САНУ 1961. године. Била је члан група "Лада", "Облик" и "Самостални".

Прочитајте још - Лет Лубардиног "Гаврана"

Сећање на Ристу Стијовића (1894-1974) заказано је за 18. новембар у Свечаној сали САНУ, а о чувеном вајару пригодна предавања одржаће угледни домаћи стручњаци. Скуп ће поздравити академик Светомир Арсић Басара, а говориће и професор Јасна Јованов, музејски саветник Вера Грујић, кустос вајарске збирке Народног музеја и музејски саветник Никола Кусовац.

Ристо Стијовић

Рођен у Подгорици, Стијовић је у Београд дошао 1912. да би уписао Трговачку школу, али је убрзо прешао на Уметничку школу код професора Ђорђа Јовановића. У току школовања посећује и Мештровићев атеље. Био је учесник Првог светског рата, после кога је једну годину провео у Марсељу у Уметничкој школи код професора М. Е. Алдебера. Одатле одлази у Париз и похађа Школу лепих уметности код професора Ж. А. Енжалбера, до 1923. По повратку у Београд, прикључује се групама "Лада" и "Облик". За своје вајарско дело освајао је многобројне награде и признања, излагао је самостално и колективно у земљи и иностранству. Дописни је члан САНУ постао је 1963, а редовни од 1965. године.


Зора Петровић, “Аутопортрет“

ЈУБИЛЕЈ И НА МАРКАМА

И "ПОШТА Србије" обележава овог месеца јубилеј славних уметника. Издање пуштено у оптицај првог новембра садржи пет марака номиналних вредности 27 динара, три коверте (ФДЦ) и жиг, а штампано је у тиражу од 10.000 примерака. На њима су мотиви Зоре Петровић - "Девојка из Скопске Црне Горе" (на марки) и "Сељанка" (на коверти), и Ристе Стијовића - "Торзо девојке" (марка) и портрет Александра Дерока (коверта).


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације