Докторка која је током представе помагала умирућој Слободи Мићаловић: Упецала сам се, Лечић ме преварио

Н. ЈАНКОВИЋ

07. 11. 2019. у 19:37

Докторка која је током представе помагала умирућој Слободи Мићаловић: Упецала сам се, Лечић ме преварио

Моменат када се докторка попела на бину Фото Н. Јанковић

Глумци су били убедљиви, каже др Мира Гаврић начелница неурологије ужичке болнице

НАЧЕЛНИЦА одељења неурологије у ужичкој Општој болници др Мира Гаврић није ни слутила да ће постати део представе "Лоренцачо" Југословенског драмског позоришта, а управо то се догодило током друге вечери Југословенског позоришног фестивала. Док је Слобода Мићаловић глумила сцену умирања, била је толико уверљива, да се публика у паници најпре ускомешала, половина сале је устала са седишта, а затим је усред опште панике докторка изашла на сцену - да глумици укаже помоћ!

У једном тренутку, неколико гледалаца је узвикнуло да глумици заиста није добро. Бранислав Лечић је изговорио реплику: "Отворите врата!", чиме је цела сцена умирања у очима гледалишта постала још уверљивија. Најбржа у намери да помогне, била је др Гаврић. Она се без оклевања попела уз степенице, до актера. Затим је један од глумаца, Марко Јанкетић, загрлио докторку, показавши јој папир са текстом који би докторка требало да прочита. Дискретно, глумица Милена Васић је шапнула да је реч о добро глумљеној сцени, али драми ту није био крај!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Њој стварно није добро! Помозите јој! Слобода Мићаловић „умирала“ на сцени, доктори у публици се престравили и улетели међу глумце

- Бранислав Лечић је над "умирућом" Слободом Мићаловић наставио са репликама, гледао је директно у мене узвикујући, вриштећи, тражећи помоћ... И шта да кажем, "упецала" сам се иако мислим да ме није лако заварати! Губитак свести код пацијената, то је ситуација у којој лекар реагује рутински. У сали је било загушљиво, реакција гледалишта била је панична, све је ишло у прилог томе да се заиста нешто лоше дешава, а глумци су то фантастично извели - објашњава за "Новости" др Мира Гаврић. - Касније су ми се глумци захвалили, као и директор Народног позоришта Ужице Зоран Стаматовић, који је рекао: Ви сте јунак нашег доба! За мене, ово је победа глумаца и уметности. И једно фантастично, лепо искуство.

Др Мира Гаврић

Тек тада, када је докторка Гаврић схватила да је све у најбољем реду и када се на њеном лицу појавио дискретан осмех, и публика је одахнула! За историју фестивала у Ужицу остаје забележено да су се живот и уметност у граду на Ђетињи сјединили, будећи најплеменитије пориве у људима.

- Сигурно да у првим тренуцима никоме није било пријатно, а слична ситуација се понавља на нашим извођењима "Лоренцача" - каже глумица Слобода Мићаловић. Ми смо једноставно радили свој посао, а то је тренутак када желимо да сазнамо шта се дешава у односу између нас и публике. Обично лекари реагују одмах, док људи других професија често после представе кажу да их гризе савест јер су мало оклевали у реакцији. Желим да се докторки из Ужица захвалим, лепо је знати да човек увек има на кога да рачуна.

Мото овогодишњег Југословенског позоришног фестивала је "Ко је јунак нашег доба?". Ансамбл ЈДП и одлучна докторка из Ужица су то показали на најдиректнији могући начин.

ПРЕСКОЧИЛИ "РАМПУ"

НА узбудљив догађај усред представе, реаговао је и глумац Петар Бенчина.

- Докторка је наш јунак, желим да јој се захвалим. Ми смо "рампу" према публици намерно прескочили - објаснио је Бенчина. - Циљ је био да свако сазна колико му је потребно да прискочи у помоћ, да свако има свој интимни доживљај ситуације. Сигуран сам да је у публици било много људи који су закорачили ка сцени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Изненађење

08.11.2019. 08:51

Поигравање са реакцијом публике некада може ида се освети по систему "то је вук". Уопште ме не одушевљавају овакви "експерименти"!! Шта да је неко у публици добио срчани због овако драматичне ситуације? Успели ду да заварају професионалца . Докторки свака част али ово је неозбиљно од озбиљних глумаца!

Rebel

08.11.2019. 18:06

@Изненађење - Glumili su. GLUMA! Da li treba da ih krivimo što su odlični u tome? Ili da se lepo zabrani na sceni da se izvode takve scene???!! Pre nego što se uhvatite da kuckate komentare dobro promućkajte glavom... Facepalm

Реално

08.11.2019. 20:52

@Изненађење - Rebel> Да ли је и велики Манда глумио када се срушио на позорници? Позориште не треба да буде копија стварности нити да људске емоције користи на овај начин. Ако то хоћете узмите камеру па снимајте своју околину и ето вам реалности. Ово је заиста поигравање емоцијама и преозбиљно је да би било шала или уметничка слобода!