Хандке на мети медија због пасоша СРЈ: Нобеловцу документ уручен пре 20 година, угрожено му аустријско држављанство? (ФОТО)

Танјуг/Novosti Online

07. 11. 2019. у 15:22

Хандке на мети медија због пасоша СРЈ: Нобеловцу документ уручен пре 20 година, угрожено му аустријско држављанство? (ФОТО)
Истраживачки сајт "Intercept" објавио је да је Хандкеу 1999. године амбасада тадашње СР Југославије уручила југословенски пасош
Нобеловац Петер Хандке, судећи по писању аустријских медија, има југословенски пасош још од 1999. године.

Хајка на овогодишњег добитника Нобелове награде за књижевност због његове улоге у изношењу свог виђења рата на простору бивше Југославије, се наставља, а овај пут је суочен са оптужбама да је прекршио аустријски закон о држављанству.

Прочитајте још:Петер Хандке: Оживљавају ме Срби са Косова

Министарство унутрашњих послова Аустрије, према писању бечког дневника "Естерајх", након што су се појавиле информације да је Хандке 1999. добио југословенски пасош, покренуло је проверу овог случаја.

Истраживачки сајт "Intercept" објавио је да је Хандкеу 1999. године амбасада тадашње СР Југославије уручила југословенски пасош, чиме је, како тврди тај медиј, правно гледано, аутоматски изгубио аустријско држављанство.

Хандкеу је пасош СР Југославије уручен 15. јуна 1999. у амбасади у Бечу.

Фотографију документа можете видети ОВДЕ.

"Ко добровољно стиче страно држављанство губи тиме, у основи, аустријско држављанство. Да се не би изгубило аустријско држављанство потребно је, пре узимања другог пасоша, писаним путем затражити дозвола и добити одобрење", објаснило је Министарство унутрашњих послова Аустрије.

Наведено је да се тренутно истражује да ли је Хандке тражио такво одобрење, али, како додаје "Естерајх", са великом вероватноћом то није био случај.

Фото приватна архива handkeonline.onb.ac.at/

Један неименовани високи званичник додао је да ово подсећа на случај бившег аустријског спортисте Андреаса Голдбегера.

"Скијаш је тада узео српско држављанство, али је брзо променио одлуку", указао је неименовани извор у Министарству унутрашњих послова.

Министарство истиче да ће детаљно истражити случај Хандкеа.

"Интерцепт" наводи да је југословенски пасош Хандкеа случајно пронашао на "веома непрегледном" сајту Националне библиотеке Аустрије, на којем се налазе две фотографије југословенског пасоша познатог књижевника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Safir

07.11.2019. 21:19

Nemam nista protiv da se računa kao nas drzavljanin. Eto nama jos jednog Nobela za knjizevnost. Ni orali ni kopali.

Vatro Marx

08.11.2019. 19:17

Lijepo je to kada Srbiju postuju takob divniintelektualci kao Handke. Ponosni smo sa Vama.