Бескрајно поље цртежа: Златно перо Београда, прославља 50. рођендан

М. КРАЉ

07. 11. 2019. у 08:54

Бескрајно поље цртежа: Златно перо Београда, прославља 50. рођендан

Горан Ђукић Горски

Јубиларна 50. манифестација "Златно перо Београда" вечерас у Конаку кнегиње Љубице

ЈЕДИНСТВЕНА београдска ликовна манифестација, "Златно перо", прославља 50. рођендан, а јубиларно 15. издање има и Међународно бијенале илустрације, које окупља уметнике из свих крајева света. Обе ове манифестације, које организује Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС), биће вечерас од 19 часова отворене под истим кровом, у Конаку кнегиње Љубице, а главни програм, који обухвата радове домаћих и иностраних учесника, трајаће до 26. новембра.

- Илустрације 50. "Златног пера Београда" показују једну упечатљиво изражену одлику представника овог еснафа, а то је њихова интернационална профилисаност - истиче Ива Лековић, кустос овогодишњег бијенала. - Сфера њиховог издаваштва је обимна и обухвата и штампана издања и оно бескрајно поље виртуелног у ком локалне теме лако постају глобалне и обрнуто.

Илустратори са свих меридијана тако ће представити све врсте илустрација намењене књигама, часописима, новинама, библиофилским издањима, ауторском стрипу, цртаним и анимираним филмовима, електронским медијима, као и екслибрисе. Поред домаћих и уметника из региона (БиХ, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске, Словеније), ту су и аутори из Чешке, Грчке, Италије, Холандије, Шпаније... Бројношћу се истичу традиционални учесници "Златног пера Београда" - илустратори из Ирана.


Прочитајте и: Gordan Mihić: Srpsku istoriju drže u fioci, a Sulejmana na tv


У простору у коме се одвија главни програм, биће изложени радови Миодрага Вартабедијана - Варте, у знак сећања на уметника који је био један од добитника награде ове значајне изложбе. Као својеврстан увод у манифестацију, прошле седмице отворена је изложба "Светлости и сенке" Растка Ћирића, добитника награде Златни витез, која ће трајати до 30. новембра у галерији "Сингидунум". У изложбеном простору Галерије Радио-телевизије Србије, од 14. новембра биће отворена изложба "Сподобе и лешеви, вештице и вампири" Ивице Стевановића, добитника Велике награде 49. "Златног пера Београда".

Париса Асланкани

У савету 50. "Златног пера" су неки од најугледнијих српских илустратора - Добросав Боб Живковић, Слободан Јовановић, Давид Вартабедијан, Данијела Парацки, Владимир Весовић, Драгана Палавестра, Ива Ћирић и Милица Голубовић.


СВЕ БОЈЕ РЕЧИ

У ГАЛЕРИЈИ-књижари Book&Art, у оквиру "Златног пера", 12. новембра биће отворена изложба Fantаsy Емирa и Единa Дурмишевић, добитникa награда издавачких кућа "Пчелица" и "Креативни центар". У сарадњи са Италијанским институтом културе организована је изложба "Боје речи" Алесандра Готарда из Милана - специјалног госта 50. "Златног пера Београда", која се одржава у Музеју примењене уметности од сутра до 20. новембра.

Ивица Стевановић


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације