АКЦИОНА, шаљива бајка "Алекса у земљи чуда" (по тексту Бранка Милићевића Коцкице) први пут ће се прекосутра наћи пред публиком, а "званично" премијерно, у недељу, 10. новембра: реч је о обнови некадашње представе, овог пута у реализацији популарног Коцкице. Представу је својевремено режирала Слободанка Цаца Алексић и она ће бити први наслов у "Пужу" после редитељкиног одласка с животне и позоришне сцене. Први пут, по давнашњој Цациној жељи, и Неда Арнерић наћи ће се на сцени овог театра за најмлађе. Иначе, од старе поделе "остао" је само Ненад Ћирић, а играју и Милан Чучиловић, Драгана Дабовић, Милан Никитовић, Растко Вујисић, Александар Вујановић и Предраг Филиповић.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Nobelovka Elfride Jelinek o napadima na Handkea: Zaslužio je nagradu deset puta!

- Награда "Слободанка Цаца Алексић" додељиваће се сваке године на почетку сезоне за претходну годину, а намењена је за најбољу режију дечје представе - открива, за наш лист, Ђорђе Булајић, директор "Пужа". - Цаца је режирала сто дванаест дечјих представа и готово за сваку другу добила је награду - укупно 49 признања. Међу њима, освојила је и најзначајнију награду "Бојан Ступица" (за најбољу режију) на свим сценама те, 2000. године.

"Ступицу" је добила за "Неваљалу принцезу", Цацину најдражу представу у целокупној каријери. Занимљиво је да је управо та представа играна на италијанском, мађарском, немачком, енглеском, македонском, док су је на дечјем фестивалу у Украјини - играли и на украјинском!

- До сада су се сличне награде додељивале само на фестивалима позоришта за децу - додаје Булајић.