Борба за истину и култура сећања: Десетине играних и документарних остварења на фестивалу „Слободна зона“

Р. Р.

06. 11. 2019. у 17:15

Борба за истину и култура сећања:  Десетине играних и документарних остварења на фестивалу „Слободна зона“

"Арета Френклин"

Причом о Арети Френклин у "Комбанк дворани" сутра почиње 15. Филмски фестивал „Слободна зона“

ЈЕДИНСТВЕНИМ филмским документом о легендарној америчкој соул певачици, "Арета Френклин - Amazing Grace", у режији Сиднија Полака, који је готово 50 година чекао на приказивање, у "Комбанк дворани" сутра у 20 сати свечано ће започети 15. јубиларни фестивал ангажованог филма "Слободна зона".

До 12. новембра, у седам биоскопских дворана у Београду, Новом Саду и Нишу биће приказано 47 ангажованих играних и документарних остварења, међу којима је више од 36 националних премијера, најавили су на јучерашњој конференцији за новинаре директор и селектор фестивала Рајко Петровић, селекторка међународног програма Бранка Павловић, селекторка регионалног програма Јелена Максимовић, и уредник говорног програма "Компас" Иван Миленковић.

Филм који се већ месецима очекује с највећим узбуђењем је домаћа премијера играно-документарне драме "Дневник Диане Будисављевић", редитељке Дане Будисављевић. Две додатне пројекције ове изузетне историјске епопеје о спасавању српске деце из усташких логора распродате су још прошле недеље.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Nobelovka Elfride Jelinek o napadima na Handkea: Zaslužio je nagradu deset puta!

Међу остварењима која свакако не треба пропустити су и "Јадници" француског редитеља Лађа Лиа, који је освојио Гран- при жирија на овогодишњем Кану, "Кордиљери снова", метафора трагичне историје Чилеа, домовине коју је редитељ Патрис Гузман напустио пре више од 40 година (награђен у Кану за најбољи документарац), драма "Кожа" Гаја Најтива...

Посебним програмом биће обележено 15 година "Слободне зоне" и 30 година од пада Берлинског зида. Програмски сегмент "У фокусу" приређује ретроспективу чувеном канадском редитељу Денису Котеу, који ће на фестивалу одржати и мастер клас.

ЖЕНСКА ЛИНИЈА

СЕЛЕКЦИЈА "Женска линија" представиће три провокативна остварења, у којима се проблемима жена баве редитељке - "Мафија кроз објектив" Ким Лонгиното, документарац "Тако је говорила", у режији Полин Кејл, у којем говоре Квентин Тарантино, Камил Паља, Дејвид О, Расел, а у самој завршници фестивала видећемо документарац "Женско задовољство" Барбаре Милер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације