Како нас је мода освојила

М. КРАЉ

06. 11. 2019. у 12:28

Како нас је мода освојила

Из кројачке радње Матилде Калеф у Београду

Изложба посвећена гардероби из 19. и 20. века поводом дана оснивања Музеја примењене уметности

ПРЕ 69 година, 6. новембра 1950. основан је Музеј примењене уметности у Београду, а рођендан ће ове године прославити уз изложбу "Мода у модерној Србији", коју је осмислила Драгиња Маскарели, виши кустос МПУ. Реч је о избору из ризнице ове куће, у коме се нашао 81 модни предмет из 19. и с почетка 20. века. Они се чувају у музејској Збирци текстила и костима, а слику о томе како су се "носили" наши преци, обогатиће репродукције грађанских портрета и документарне грађе из различитих јавних и приватних збирки.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Nobelovka Elfride Jelinek o napadima na Handkea: Zaslužio je nagradu deset puta!

Бурне и брзе промене у политичкој, друштвеној, културној и привредној сфери кроз 19. век, прати и мода. Она у Србију ступа кроз процес стицања независности од Отоманске империје, мењајући своје трендове, од локалних специфичности, до усвајања културног модела грађанске Европе. Кроз њу се одражава и прелазак са феудалног на капиталистичко друштвено уређење. А управо у овај шири контекст, моду ће ставити рођенданска изложба МПУ.

На овој поставци видећемо како је мода добијала важну улогу у изгледу и стварању идентитета припадника владарских породица и грађанске класе модерне Србије. Али и како је прешла пут од османско-балканског културног модела, на почетку 19. века, до уласка у европски систем "модерне" моде у његовој другој половини столећа, што није било видљиво само у облицима одеће, већ и у начину њене производње и тржишног пласмана.

Припадници српске грађанске класе, прилагођавали су свој изглед европским узорима, а модно тржиште својом понудом одговарало је њиховим захтевима. Тако ће бити изложена и хаљина коју је носила Елена Ристић, унука политичара и историчара Јована Ристића, на прослави веридбе са Војиславом Тодоровићем, коњичким официром из Београда, у Паризу 1909.

Константин Јовановић

Али, биће експоната који указују да ни традиција није запостављана, па је у грађанском одевању, посебно место имао национални костим, од елемената народне ношње, али и турског наслеђа.

Причу о историји моде на овим просторима на свечаном отварању имаће и један савремени додатак - модне вињете креаторке Валентине Обрадовић, вунени аксесоар "Шаулине" Александре Шауле, накит ELMJewelry Весне Милошевић, фризуре Драгане Тривић и шминка Бранке Ђурашковић Јовановић. Дизајн поставке урадила је архитекта Александра Тосман.

За ову прилику експонати су освежени, конзервирани у Атељеу Arachneи уз помоћ знања стручњака МПУ Милана Андрића и Марије Лабудовић Пантелић. Током трајања изложбе, средом ће бити организована предавања стручњака за историју моде, из земље и иностранства, а петком стручна вођења у којима ће као гости учествовати јавне личости из света моде, новинарства, књижевности, позоришта... Обележавање годишњице биће прилика и за подсећање на првог кустоса Збирке костима и текстила - Добрилу Стојановић (1925-2018), чијем је четрдесетогодишњем раду, у Дигиталној библиотеци МПУ, приређен посебан сегмент.

Хаљина Елене Ристић из 1909.

ЗБИРКЕ НАМЕШТАЈА, ПОРЦЕЛАНА, КЊИГА...

НАСТАЊЕН у згради чији је власник био адвокат Јаков Челебоновић (отац Марка и Алексе Челебоновића), Музеј примењене уметности данас баштини око 37.000 предмета. Најстарији датира из 4. века пре нове ере. Експонати се чувају у збиркама метала и накита, намештаја, текстила и костима, фотографија, књига, керамике, стакла, порцелана, архитектуре, урбанизма и архитектонског дизајна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације