ПОСЛЕ 28 снимајућих дана у селу Колут, двадесетак километара од Сомбора, на сценографском локалитету од 40.000 квадратних метара, на којем је направљен декор најозлоглашенијег усташког логора из Другог светског рата, редитељ Предраг Гага Антонијевић најавио је другу фазу снимања историјске драме "Дара из Јасеновца".

- Управо смо завршили снимање прве трећине филма на простору старе сомборске циглане са управном зградом и оближњом пругом, који се дешава у Јасеновцу. То је био први, тежи део, и завршили смо га у року, како смо планирали. Сада нам следи друга фаза снимања у којој се радња филма догађа у логору Стара Градишка, за коју очекујемо да ће бити завршена до краја године - рекао је Антонијевић, истичући да ће "Дара из Јасеновца", уколико си и даље све буде одвијало по плану, премијерно бити приказана у мају 2020, поводом 75 година од ослобођења логора Јасеновац.

Колико су потресне сцене и део ове историјске драме која је до сада снимљена, сведочио је део материјала који је представницима медија приказан на видео-биму, а о првом филму о застрашујућим усташким злочинима над српском децом у доба Независне Државе Хрватске, на конференцији за новинаре у Медија центру говорили су и сценаристкиња Наташа Дракулић, председница Управног одбора Филмско центра Србије Јелена Триван, продуцент Дан Тана, професор др Мајкл Беренбаум, директор Sigi Ziening института за истраживање последица Холокауста на Америчком јеврејском универзитету, који је стручни консултант на овом пројекту, и девојчица Биљана Чекић, која игра насловну улогу.

Прочитајте још - Боли сваки кадар усташких злочина: Водимо вас иза кулиса серије "Дара из Јасеновца" (ФОТО)

Како је истакао Антонијевић, историја је забележила монструозно страдање више од седамдесет хиљада деце, највише српске.

- О томе постоје документи - Анте Врбан, командант логора Јасеновац - Стара Градишка, признао је на суђењу да је српску децу убијао тровањем циклоном, и због тих злочина је стрељан 1948. године. Вјекослав Макс Лубурић, усташки официр, заповедник Јасеновца и целог система усташких концентрационих логора, ушао је у историју по најбруталнијим злочинима, а да би избегао стрељање успео је да побегне и емигрира у Шпанију. Љубо Милош, усташки официр, осуђен је због злочина и стрељан 1948, а ту је и злогласна Нада Шакић, сестра Макса Лубурића. Ликови ових злочинаца појављују се у филму, све што постоји у сценарију заснива се на добро проученој историјској грађи и документацији - рекао је Антонијевић, наводећи да се у две сцене филма "Дара из Јасеновца" појављује и лик Диане Будисављевић.

Наташа Дракулић, Гага Антонијевић, Јелена Триван, Дан Тана, Биљана Чекић и Мајк Беренбаум


- Диана нема велики простор у овој причи, јер ми правимо филм о најсвирепијим убиствима српске деце, а не о њиховом спасавању.

Важност првог српског филма о Јасеновцу, будући да се истина о страдању Срба крије већ 75 година, истакла је и Јелена Триван.

- Од великог је значаја да он не буде само локални пројекат, већ да ову нашу историјску трагедију види читав свет, и да филм доживи светску славу. Зато је држава стала иза овог пројекта.

Према речима Мајкла Беренбаума, прича о Јасеновцу, нажалост, у свету није довољно позната.

- Овај филм ће учинити да се истина напокон чује, а оно што даје снагу "Дари из Јасеновца" је то што ће та прича бити испричана кроз судбину једне девојчице. Кроз те дечје очи публика ће видети страшну структуру убијања и страдање читаве једне националне заједнице. Мислим да ће гледаоци у свету лако моћи да се поистовете са дечјом судбином.

Гага Антонијевић се заиста труди и улаже велике напоре да се осети реалност приче - рекао је Беренбаум, истичући да је мала Биљана Чекић дивна глумица, веома искрена, која својом невиношћу чини да све кроз шта пролази главна јунакиња Дара буде веома снажно, болно и аутентично, а то ће сигурно дирнути и очарати публику широм света.

СПЕЦИЈАЛНИ ФОНД ЗА ПОДРШКУ

У ЦИЉУ међународне промоције "Даре из Јасеновца" најављено је и оснивање специјалног фонда, а то ће се остварити и залагањем нашег светски познатог продуцента Дан Тане, који се придружио тиму.

- Било је крајње време да се прича о Јасеновцу документује, верујем у Гагу Антонијевића и мислим да ћемо имати одличан филм заснован на историјским чињеницама, јер онда ни његова дистрибуција по свету није проблем. Тема је веома тешка, али ће Гага успети да је изнесе на прави начин. Мислим, међутим, да је буџет од два милиона и три стотине хиљада евра, колико филм има, мали да би се реализовао један по свему светски репрезентативан филмски спектакл, и позивам државу да још помогне, и све компаније добре воље у Србији.


БИЉАНА ЧЕКИЋ

ОГРОМАН таленат Биљане Чекић, ученице седмог разреда Основне школе "Вук Стефановић КараџиЋ", девојчице са Козаре чији су преци страдали у Јасеновцу, истакли су сви учесници конференције. Како је она изјавила, рад на филму јој је занимљив, иако је мало и напоран, кад снимају ноћу.