КРАЉЕВО – У оквиру књижевног серијала „Књига у центру“ краљевачког културног центра „Рибница“ у свечаној сали Градске управе у Краљеву одржано је књижевно вече посвећено стваралаштву др Драгана Хамовића, песника, есејисте и историчара уметности.


- Говорне мелодије, говорне фразе, живе, животне, животворене приче долазиле су од мојих старијих укућана, који су ме вербално формирали - рекао је др Драган Хамовић. – Оно што сам слушао од своје баке Радмиле уткао сам у најбираније странице које је писао.


Говорећи о савременој поезији која је у знаку слободног стиха, а који је, према његовим речима, толико слободан да има више штете него користи, Хамовић је нагласио да му је прави подстицај био почетак писања катрена.


- То ме и данас изазива да изналазим нове ритмове и згушњавам садржаје. Чини ми се да би без тог згушњавања све било сувише разливено или би отишло у прозу.Овом приликом било је и речи о његовом раду у краљевачком часопису „Повеља“ деведесетих година, сарадњи са колегама из библиотеке и музеја, а о Хамовићевом доприносу и значају за овдашње позориште говорио је Миломир Недељковић, доајен краљевачког глумишта.


Прочитајте још: ПЕСНИК ИСТУПИО ИЗ УО НБС: Поднео оставку због конкурса


- Његова енергија била је и те како добродошла у драмском студију у позоришту, јер је носио огромну количину квалитетних информација и није се устручавао да нам то понекад чак и грубо саопшти – рекао је Недељковић. - Показао нам је да постоје достигнућа у драматургији која ми не пратимо и ојачао је наш поглед на позориште у то време.