У ГЛУМАЧКОМ свету последњих месеци веома је интензиван "саобраћај": неки одлазе (трајно или привремено) у иностранство, други излазе из позоришних ансамбала због ангажмана у филмовима и серијама, а дешавају се и "трансфери" из једног у други театар. Баш такав случај ових дана скренуо је пажњу културне јавности - Слобода Мићаловић напустила је Народно позориште и прешла у Југословенско драмско. Који су разлози за овакву одлуку, објашњава за наш лист:

- Неки од мотива су веома активна снимања, али разлог за одлазак је и што нисам могла да одговорим на темпо Народног позоришта. Морам да кажем и да је управница Ивана Вујић била изузетно коректна према мени. Изашла ми је колегијално у сусрет, без иједне ружне речи. Растали смо се пријатељски. Уосталом, била је и моја професорка на ФДУ, зато сам се веома обрадовала кад је дошла на чело Народног позоришта.

Једна од наших најпопуларнијих и најангажованијих глумица, истиче да је одувек себе видела у ЈДП. На њиховој сцени је остварила неке веома значајне улоге. Тренутно је ангажована у представама "Лоренцачо" и "Тартиф", играла је и у "Коштани", "Дон Крсту", "Броду за лутке", "Није смрт бицикло...". Тако је међу разлозима за одлазак у ЈДП, између осталог, и то и што је ово мање позориште, с бољом координацијом термина.

Прочитајте још - Слобода Мићаловић: Овакву ме још нисте видели

- Мањи је и ансамбл, па да ће бити и више посла. Као уметник проналазим се у овој кући, а ја пратим своју потребу да будем тамо где могу више и боље да се развијам. Иначе, дошла сам на позив ЈДП. Већ неко време причали смо о томе. Уосталом, одговара ми њихов репертоар, тамо се најбоље осећам. Захвална сам Тамари Вучковић Манојловић што ме је примила у ансамбл, част ми је да будем део куће у којом су играла и играју велика глумачка имена.

Иако је веома тражена на филму и ТВ серијама, Слобода истиче да јој је театар увек на првом месту:

- Позориште је храм који никакво снимање не може да доведе у питање. Због позоришта сам и желела да постанем глумица. Ту напредујемо. На филму и ТВ се најбоље види који су глумци активни у театру. Чини се да више радим него што радим, јер су све то веома гледани пројекти. Иначе, ретко се дешава да радим и серију и представу у исто време. Приоритет дајем позоришту, мада су снимања, наравно, исплативија. Ангажман ми је свуда важан, свуда се добро осећам, само су средства другачија.

Поводом одлазака неких колега у иностранство, Мићаловићева подсећа да је у уметничкој природи нагон за кретањем:

- Глумцу не прија учмалост, жели инспирацију, понекад промену из корена. Неко има потребу да оде из земље, а неко у природу - у лов, да пече ракију, или да се осами. Чињеница је и да наша позоришта недовољно негују своје глумце: према њима не праве репертоар, не препознају кад и како треба да их искористе. А ми смо као река која дуби свој пут - наш таленат тражи начин да се изрази. Разумем оне које одлазе у иностранство. Ја се овде добро осећам, што не значи да у једном тренутку нећу пожелети да се отиснем. Некад човек треба да оде ван своје земље, да би пожелео да се врати...

Прочитајте још - ПОМЕТЊА НА ИНСТАГРАМУ: Слобода Мићаловић трудна? (ФОТО)

И ДАЉЕ У НАРОДНОМ

ПОПУЛАРНА глумица каже да ће наставити да игра у четири представе националног театра. Могуће и у некој новој, ако је буду звали:

- У Народно позориште примљена сам пре пет година. Имала сам улоге у представама "Чудо у Шаргану", "Огвожђена", "Френки и Џони", и у два "ускакања" - "Зле духе" и "Успаванку за Вука ничијег".