Изненада напустила Народно позориште: Слобода Мићаловић прешла у ЈДП, а ево који су њени разлози

В. СТРУГАР

уторак, 29. 10. 2019. у 22:21

Изненада напустила Народно позориште: Слобода Мићаловић прешла у ЈДП, а ево који су њени разлози

Слобода Мићаловић Фото З. Јовановић

У глумачком свету последњих месеци веома је интензиван "саобраћај

У ГЛУМАЧКОМ свету последњих месеци веома је интензиван "саобраћај": неки одлазе (трајно или привремено) у иностранство, други излазе из позоришних ансамбала због ангажмана у филмовима и серијама, а дешавају се и "трансфери" из једног у други театар. Баш такав случај ових дана скренуо је пажњу културне јавности - Слобода Мићаловић напустила је Народно позориште и прешла у Југословенско драмско. Који су разлози за овакву одлуку, објашњава за наш лист:

- Неки од мотива су веома активна снимања, али разлог за одлазак је и што нисам могла да одговорим на темпо Народног позоришта. Морам да кажем и да је управница Ивана Вујић била изузетно коректна према мени. Изашла ми је колегијално у сусрет, без иједне ружне речи. Растали смо се пријатељски. Уосталом, била је и моја професорка на ФДУ, зато сам се веома обрадовала кад је дошла на чело Народног позоришта.

Једна од наших најпопуларнијих и најангажованијих глумица, истиче да је одувек себе видела у ЈДП. На њиховој сцени је остварила неке веома значајне улоге. Тренутно је ангажована у представама "Лоренцачо" и "Тартиф", играла је и у "Коштани", "Дон Крсту", "Броду за лутке", "Није смрт бицикло...". Тако је међу разлозима за одлазак у ЈДП, између осталог, и то и што је ово мање позориште, с бољом координацијом термина.

Прочитајте још - Слобода Мићаловић: Овакву ме још нисте видели

- Мањи је и ансамбл, па да ће бити и више посла. Као уметник проналазим се у овој кући, а ја пратим своју потребу да будем тамо где могу више и боље да се развијам. Иначе, дошла сам на позив ЈДП. Већ неко време причали смо о томе. Уосталом, одговара ми њихов репертоар, тамо се најбоље осећам. Захвална сам Тамари Вучковић Манојловић што ме је примила у ансамбл, част ми је да будем део куће у којом су играла и играју велика глумачка имена.

Иако је веома тражена на филму и ТВ серијама, Слобода истиче да јој је театар увек на првом месту:

- Позориште је храм који никакво снимање не може да доведе у питање. Због позоришта сам и желела да постанем глумица. Ту напредујемо. На филму и ТВ се најбоље види који су глумци активни у театру. Чини се да више радим него што радим, јер су све то веома гледани пројекти. Иначе, ретко се дешава да радим и серију и представу у исто време. Приоритет дајем позоришту, мада су снимања, наравно, исплативија. Ангажман ми је свуда важан, свуда се добро осећам, само су средства другачија.

Поводом одлазака неких колега у иностранство, Мићаловићева подсећа да је у уметничкој природи нагон за кретањем:

- Глумцу не прија учмалост, жели инспирацију, понекад промену из корена. Неко има потребу да оде из земље, а неко у природу - у лов, да пече ракију, или да се осами. Чињеница је и да наша позоришта недовољно негују своје глумце: према њима не праве репертоар, не препознају кад и како треба да их искористе. А ми смо као река која дуби свој пут - наш таленат тражи начин да се изрази. Разумем оне које одлазе у иностранство. Ја се овде добро осећам, што не значи да у једном тренутку нећу пожелети да се отиснем. Некад човек треба да оде ван своје земље, да би пожелео да се врати...

Прочитајте још - ПОМЕТЊА НА ИНСТАГРАМУ: Слобода Мићаловић трудна? (ФОТО)

И ДАЉЕ У НАРОДНОМ

ПОПУЛАРНА глумица каже да ће наставити да игра у четири представе националног театра. Могуће и у некој новој, ако је буду звали:

- У Народно позориште примљена сам пре пет година. Имала сам улоге у представама "Чудо у Шаргану", "Огвожђена", "Френки и Џони", и у два "ускакања" - "Зле духе" и "Успаванку за Вука ничијег".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Neko ko se tuda smuca

30.10.2019. 15:04

Pet predstava za pet godina? Ako sam dobro izračunao, to je jedna predstava godišnje. Koja se igra u proseku dva puta mesečno, ako i toliko. Za punu platu, što izadje na nekih 6.000 evra po predstavi. U pravu je Sloboda, nije lako izdržati taj ubitačni tempo, zato sad ide u pozorište gde će "biti i više posla".Ne mogu naši glumci tako malo da rade koliko mnogo mi možemo da ih platimo.

Katmer

31.10.2019. 04:46

Na život glumaca u velikoj meri utiče njihova profesija. Ona oblikuje njihovu ličnost. Zbog toga glumci ne žive istinito. (foliraju prvo sebe pa onda i druge) i pametuju, pametuju....

Sanja

22.02.2020. 21:06

Ona je korektno odigrala uloge u nekim televizijskim serijama, ali u pozoristu je katastrofalna. Nije mi jasno zasto joj to niko ne kaze. Ona ne glumi-ona vice. Koliko volim da je vidim na televiziji toliko je preskacem kad vidim da je u nekoj podeli u pozoristu. Razumem te ljude koji ne prave "podele" za nju jer nema te uloge u pozoristu koju ona moze odigrati.