НЕКАДАШЊИ главни уредник Информативног програма РТС-а Милорад Комраков реаговао је на писмо Драгана Бујошевића, а којим је директор РТС-а одговорио на претходно отворено писмо Комракова.

У првом писму, Комраков пита директора РТС-а, због чега је забранио извештавање о његовој књизи на недавно завршеном Сајму књига. Наредног дана стигао је одговор Бујошевића у којем тврди да Комраков износи оптужбе без иједног доказа. Некадашњи челник РТС-а сада одговара Бујошевићу наглашавајући да је та полемика за њега сада завршена.

Приговор Комракова објављујемо у целини.

Поштовани господине Бујошевићу,
Већ у првој реченици Вашег одговора на моје отворено писмо Ви ме вређате, и писмо називате тврдњом без доказа.Па чак тврдите да је то одлика лошег новинарства и елементарне непристојности. Зашто?

Зато јер нисте одговорили ни на једно моје питање, а посебно не на оно кључно: Зашто РТС НИЈЕ ИЗВЕШТАВАО о промоцији моје књиге о бомбардовању РТС-а на Међународном сајму књига у Београду? То је, сложићете се, да употребим Ваш слоган НАШЕ ПРАВО ДА ЗНАМО СВЕ. Само Ви знате разлоге таквог размишљања, те Ваш одговор на моје писмо сматрам тврдњом без иједног доказа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Комраков пита Бујошевића: Зашто не извештавате о мојој књизи о бомбардовању РТС?

Одговорићу Вам на ваше недоличне тврдње које ме подсећају на говор, чији сте Ви велики „противник“. Ваше правдање да сте књигу проследили уредницима да процене да ли она може да буде повод за емисију – није одговор на моје горе постављено питање. Тиме сте јавност и породице погинулих колега ускратили за важне непобитне и интересантне податке о тој теми, у мојој књизи. Који су то уредници, господине Бујошевићу? Већина њих, новопридошлих, били су веома млади, недорасли, неискусни и нису били сведоци погибије 16 мојих колега. Ови старији, колико је мени познато, то не смеју да одлуче без Ваше процене или мишљења.Такође се питам, од када се то генерални директор РТС-а не интересује за програмску политику куће, посебно, када је о Информативном програму реч? Радио сам тај посао и мене не можете убедити у супротно. Разлика између нас двојице је што смо новинарство учили на различите начине, кроз разне школе. Ви и генерације новопридошлих на РТС, кроз тренинге страних медијских кућа а ја од домаћих великана српске речи , посебно од Вашег некадашњег колеге, Предрага Милојевића ДОАЈЕНА СРПСКОГ НОВИНАРСТВА. Он ме није учио погрешном новинарству већ ми је трасирао пут ка правом схватању новинарског заната. Уосталом, да Вас подсетим да сам, пре скоро 4 деценије, управо ја био примљен на конкурсу у кући „Политике“ и у РТС-у , истовремено.Требало је тада победити око 5.000 кандидата.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бујошевић : Комраков ме оптужује без иједног доказа, то је одлика лошег новинарства

Тачно је, како тврдите, да сам био позван, преко посредника да учествујем у емисији Ваше новинарке Светлане Јанићијевић о бомбардовању РТС и да сам то одбио. Доста сам се, свих ових година пржио на ражњу монтираних лажи , клевета и неистинитих оптужби, па сам колегиници рекао да радо хоћу да учествујем у емисији, али УЖИВО.За то сам увек спреман!

Ваша друга уредница, Оливера Ковачевић, позвала је једног мог пријатеља, новинара да учествује у емисији о бомбардовању моје бивше куће. Када је он сугерисао да је најбољи саговорник за ту тему Комраков, дотична је реаговала у стилу, “Па, да га онда ми тако рехабилитујемо! Она да ме рехабилитује!? Од кога и чега.? Зашто? Шта сам то учинио? Понављам, нисам знао да ће зграда РТС-а бити бомбардована! Уосталом о томе у књизи пишу ваши данашњи радници који су то гранатирање преживели, али њих нико ништа није питао протеклих двадесет година! Ви, својим ћутањем, вређате и те људе, своје запослене.

Да сте читали моју књигу знали бисте да сам се ја похвално изјаснио о свим активностима које је РТС направио поводом двадесетогодишњице бомбардовања РТС, а за време, како тврдите Вашег мандата.

Знали бисте такође, да се РТС ОГЛАСИО ИСТОГ ЈУТРА КАДА ЈЕ БОМБАРДОВАН! Тачно у 06 часова 23.04.1999. године емитовали смо , из просторија РТВ СТУДИО Б, ПРВУ ПОЛУЧАСОВНУ ЕМИСИЈУ О ПОГИБИЈИ НАШИХ КОЛЕГА! Са сликом са лица места. Наредних дана, таква је била процедура са нашом Пословном јединицом Одбрана и МУП-ом, имена погинулих могли смо да објавимо тек после тачне идентификације како не бисмо стварали панику међу породицама који су се распитивали за своје најближе.То нисмо сазнавали у првим минутима ТВ Дневника.Толико о етици и квалитету новинарства о којем говорите.

Желим да Вас обавестим да је господин Миливоје Павловић, председник Програмског Савета РТС-а тражио да му доставим моје писмо Вама, што сам и учинио.Господин Павловић је обећао да ће програмски савет овај „случај“ ставити на дневни ред прве наредне седнице и да ће о њиховом ставу јавност бити обавештена.

И на крају, не пишем ја ово, господине Бујошевићу, ради, како Ви кажете, боље продаје своје књиге.Та ваша тврдња је крајње људски и новинарски непристојна.Ако нисте знали ово је моја трећа објављена књига, па сам сигуран да ми ова преписка са Вама, господине Бујошевићу, није потребна за продају моје књиге.

Пишем јер желим да допринесем да истина о погибији мојих 16 колега буде комплетирана и да судови и јавност коначно, уз помоћ нас новинара, праве кривце почну да траже ван граница ове наше Србије.Пишем, јер сам свестан да нису довољни документарни филмови и неистините „књиге“ непознатих аутора, да породице погинулих коначно добију одговор на питање ЗАШТО које већ двадесет година, оправдано, постављају.

Радо ћу прихватити сваки Ваш позив на разговор, али, УЖИВО, господине Бујошевићу. Питајте своје уреднике зашто се они тога плаше!?

Ова полемика је за мене завршена. Можемо је наставити кад прочитате књигу!