Француски уметник Феликс Валотон (1865-1925) цењени хроничар краја 19. века у Паризу током живота био је веома свестран уметник и пођеднако се бавио и графиком и сликањем али није био посебно запажен током живота.


После скоро целог века био је "откривен" и данас се први пут отвара његова самостална изложба, ни мање ни више, већ у најугледнијем америчком музеју Метрополитен у НЈујорку.


Валотон није припадао ниједној групи франуских уметника његовог времена, а сада га критичари хвале као јединстевну уметничку појаву на чијим се сликама осећа неки скривени немир што га чини веома специфичним уметником за време у коме је живео и стварао.


Његови портрети су реалистични али потпуно сведени и данас Валотон важи за веома оригиналног и самосвојног сликара једне епохе.


Ентеријери, мртве природе и пејсажи зраче посебном атмосфером и задивљују комплексношћу.


За америчку изложбу обезвеђено је 80 његових слика из двадешетак колекција.


Прочитајте још: Вратио веру у уметност: Заоставштина Миодрага Протића на изложби у галерији "Рима"


Овако обимна изложба није приређена већ 30 година и занимљива ће бити реакција колекционара који буду изнели на аукције његова дела после изложбе у Метрополитену.


Атракција изложбе су два портрета Гертруде Штајн.


Оба су први пут јавно изложена.


Гертруду Штајн су истовремено насликали Валотон и Пабло Пикасо што је потврда да га је уметнички геније 20 века веома ценио.