КРУШЕВАЦ- ТРЕНУТНО најпопуларнија сликарка из Крушевца, Марија Ћирић(36)први пут самостално излаже пред суграђанима, иако су Крушевљани већ одлично упознали њен рад. Ова академска уметница претходних година је осликала на десетине монументалних дела на фасадама школа, градских инсититуција и бројних зграда у граду,а њена дела су само током 2019. године осванула и у Народном музеју, као део нове сталне поставке, али и на 18 аутобуских стајалишта у граду.

Тако је јавност заинтригирана радом Ћирићеве, почела да тражи и њену прву праву изложбу. Ипак, отварању поставке “Деконструкција бајке” у згради Крушевачког позоришта прошле недеље претходио је још један подухват: вајарско дело “Девојка са крчагом” накружном току код Костурнице, који је свечано отворен на Видовдан.

- Пред посетиоцима сам изложила избор од 27 уља на платну,три цртежа и 26 минијатура, које су настајале неколико година, а сама изложба, које не би било без несебичне подршке Куршевачког позоришта, осмишљена је за неких годину и по дана-прича за “Новости” популарна сликарка Марија Ћирић.- Људи се понекад плаше галеријских простора, па је зато мислим била права одлука да се “сусретнемо” у позоришту. Нисам заиста очекивала овакав позитиван пријем и интересовање за слике, иако је оно постојало када сам кренула да излажем на отвореном простору. Мислим да смо се публика и ја савршено разумели.

Марија Ћирић ради модерним материјалима, воли рељефе са спрејовима, комбинује фибероптичка влакна са плочицама и “дрско” уклапа мотиве. Након завршене академије, вратила се у Крушевац са само једном жељом, да поново врати људима жељу да воле уметност. Почела је израђујући мурале у основним школама, домовима ученика, геронтолошком центру, а заједно са талентима и из Канцеларије за младе, осликавала више простора у граду, укључујући и градилиште.

Како обожава рад са децом и колегама из бранше, основала је Удружење љубитеља уметности “БуквАрт” које се бави афирмацијом и популаризацијом културе и уметности.

-У Удружењу не правимо дискриминацију, јер верујемо да сви треба да се баве уметношћу-објашњава нам уметница.-Организација је млада, тек почињемо, али већ имамо амбициозне планове. Са полазницима наше школе, која ће бити намењена свим узрастима и биће бесплатна, радићемо основе цртања и сликања. Биће места и за већ формиране ауторе, којима ћемо понудити простор за излагање како би се представили и широј јавности. Верујем да долази боље време за уметнике и зато се радујем сваком новом дану.

КУПОН ЗА МИНИЈАТУРУ

ПОСЕТИОЦИ на отварању изложбе у позоришту имали су прилику да оставе део позивнице као купон у кутију. Ауторка ће ових дана објавити начин извлачења тих купона, који ће добитнику донети на поклон по једну минијатуру.

СЛИКАР И НА БРОДУ

НАКОН завршеног Факулета уметности у Нишу,Марија Ћирић је радила као инструктор плеса, тренирала је стони-тенис,борилачке вештине, а радила је и као сликар и тренер на крузерима,који су пловили на Балтику, јужној и Средњој Америци. У Круше цу је годинама волонтирала у раду са децом, а многа своја дела је трајно поклонила Крушевцу и Крушевљанима.