НЕКАДАШЊИ главни уредник Информативног програма РТС-а Милорад Комраков упутио је отворено писмо јавности у којем износи сумњу да је генерални директор Јавног сервиса Драган Бујошевић забранио извештавање о промоцији његове књиге "02.06 - бомбардовање РТС".

Писмо Комракова, у коме се обраћа Бујошевићу, преносимо у целини:


Господине генерални директоре РТС-а,

На управо завршеном 64. међународном сајму књига у Београду, у четвртак 24. октобра, промовисана је и моја књига "02.06 Бомбардовање РТС - Моја истина" у издању "Новости"". Протестујем, у интересу јавности, а то сам учинио и на промоцији своје књиге, у препуној сали београдског Сајма, зашто екипа РТС није извештавала о овом догађају и приказала књигу која помаже да се одговори на питање зашто је убијено 16 мојих колега у НАТО агресији на СРЈ!

Из поузданих извора знам, колега Бујошевићу, да сте моју књигу имали у рукама међу првима у Србији! Није ми познато да ли сте је прочитали, али, желим, јавно, с тим у вези, да Вам поставим неколико питања:

*Да ли је професионално оправдано да екипа РТС-а не извештава о догађају на коме се могу чути нове информације о бомбардовању моје бивше куће?

*Да ли је могуће да Ваша кућа (јер само ви о томе можете да одлучите) не извештава о књизи која садржи сведочења преживелих у бомбардовању РТС-а, који су и данас запослени у вашој кући?! Неколико тих сведока, које 20 година нико о томе ништа није питао, сами су написали своја сећања, која сам пренео у књигу, а која су истинита, информативна и веома потресна. И присуствовали су промоцији књиге. Верујем и надам се да због тога неће сносити програмске и статусне последице!

*Сложићете се, вероватно, са мојим ставом, да свака информација о погибији наших 16 колега мора бити значајна за РТС, а преко Вас и за породице настрадалих, без обзира на то ко је аутор, и да сте ви дужни да такве вести, књиге, филмове, тонске снимке, изјаве, документа или било шта друго, с тим у вези, морате професионално да пропратите! Зашто то нисте учинили? Да ли можда због имена и презимена аутора, који је неоправдано, још у досовској реваншистичкој Србији, означен као један од "оних који су знали да ће зграда бити бомбардована"?! Тај белег са свог имена, као и медијско оспоравање нашег рада током 78 дана агресије на СРЈ, желео сам да демантујем у својој књизи. Својим ћутањем, Ви као да браните ставове изнете у једној другој "књизи" о бомбардовању РТС-а, написаној пре неколико година, пером, мени непознатог краљевачког аутора, а чије је писаније Ваша кућа помпезно подржала, као и тадашње Министарство за информисање Републике Србије, неке невладине организације и неки "независни новинари".

*Да ли Вам је познато да та "књига" садржи низ неистина, бар када је о мом раду реч, и да сам све те лажи демантовао у својој књизи и јавно саопштио на промоцији?! За оно што тврдим у својој књизи имам доказе и сведоке, за разлику од мени непознатог, поменутог писца! Да ли се можда ту крије разлог што нисте послали екипу на промоцију моје књиге?

*Да ли сте се уплашили, господине Бујошевићу, да би неки "лобији" који о погибији 16 колега упорно шире своје истине, могли да Вам замере или "ударе пацке" које би, не дај боже, скратиле Ваш већ продужени директорски мандат у Таковској?

*Да ли Вам је познато да у Компанији "Новости" није било дилеме око издавања моје књиге јер су сматрали, и то саопштили на промоцији, "да је истина једног од главних актера тешких дана НАТО агресије и бомбардовања РТС-а, карика која недостаје".

*Из поузданих извора сазнао сам да су Ваша два уредника централног ТВ Дневника имала сасвим супротна мишљења о томе да ли би требало послати ТВ екипу на поменути догађај 24. 10. 2019. године на Београдском сајму. Њихова казивања да нису добили позив не прихватам, јер се о догађајима на Сајму свакодневно извештавало, а и колеге из "Новости" су писале обавештења свим медијским кућама. Такође, уредница у Културној рубрици изјаснила се да не би требало снимати, и "да она ништа не зна". Да не говорим о томе да је она у сукобу интереса јер извештава са Сајма књига, а познато ми је да, она или супруг, имају сопствену издавачку кућу и штанд на том истом сајму. Али то није мој, већ Ваш проблем.

И, на крају, да вас упознам да је догађај ипак снимљен. Урадиле су то бивше колеге из РТС-а, на моју молбу. И то без размишљања, јер је то, како сами истичу, њихова обавеза према настрадалим колегама. Хвала им. Тај материјал, у трајању око 60 минута, радо ћу Вам понудити за емитовање ако сматрате да сте, у целој овој причи, ипак направили погрешан потез.

Срдачно,Милорад Комраков, новинар