ЗАВРШЕН 64. САЈАМ КЊИГА: Отворена књига предата - Румунији

Д. Бт. - Д. Б. М.

недеља, 27. 10. 2019. у 22:28

ЗАВРШЕН 64. САЈАМ КЊИГА: Отворена књига предата - Румунији

Египатски амбасадор предаје Отворену књигу представнику Румуније Фото Саша Шарчевић

Наредне године смотра ће трајати дан дуже, најавио градски секретар за културу

ОЧЕКУЈЕ се да ће овогодишња посета Сајму књига, који је завршен, достићи прошлогодишњу рекордну посету од 194.000 читалаца. Само у суботу, кроз сајамске хале се пробијало више од 40.000 људи. Излагача је било мало више него протекле године - 991, од којих непосредних издавача 400 из Србије и 90 из иностранства. О Сајму је извештавало више од 1.300 новинара, фото-репортера и сниматеља. Реализовано је 685 програма, што је за 78 више него на прошлогодишњој манифестацији.

Овако је велику културну манифестацију сумирала Данка Селић, генерални директор Београдског сајма књига, приликом примопредаје Отворене књиге, коју је амбасадор земље почасног госта Египта Амр Алгувејли предао Ирини Елени Нити, отправници послова Амбасаде Румуније, државе која ће заузети почасно место на следећем 65. Сајму.

- Октобар је један од најлепших месеци у Београду, због велике концентрације културних дешавања - рекао је Иван Карл, секретар за културу Града Београда, и најавио да ће идуће године Сајам трајати дан дуже, јер ће обухватити два викенда.

Карл је нагласио да је Франкфуртски сајам књига посвећен пре свега професионалцима, а наш читаоцима, на шта смо посебно поносни, и захвалио је амбасадору Египта на изврсном представљању културе и књижевности њихове земље.

- Ова недеља за нас није била само занимљива због Сајама књига, већ је ово био излет кроз историју и географију, где смо живели у једном граду који пружа пуно гостопримство. Осетили смо блискост ваше културе и открили смо да оно што нас спаја је много веће од оног што нас раздваја - рекао је др Хаитам ал Хај Али, председник Египатске генералне организације за књиге.

Откуцаји египатске културе чули су се у срцима Србије, поручио је амбасодор Алгувејли:

- Једна недеља окупила је дипломате и романописце, књижевнике и издаваче, музичаре и плесаче, песнике и новинаре, излагаче и публику, комедиографе и филмске редитеље. Плодови 111 година дипломатских односа између Египта и Србије су сакупљени на Београдском сајму, док су зачеци дуготрајног пријатељства усађени у душама посетилаца.

Ирина Елена Нита је нагласила да је предстојеће почасно учешће Румуније потврда блиских веза двеју земаља.

- Румунско Министарство културе учествује на овој манифестацији писане речи, најважнијој у источној Европи. Број превода дела румунских писаца на српски језик последњих година је у константном порасту. На томе захваљујем српским издавачима, а и нашем партнеру Министарству културе. Спремни смо да одговоримо на интересовање за нашу књижевност у Србији, а наши догађаји одвијаће се на различитим местима у Београду за време Сајма књига - најавила је Елена Нита.

Као и свих претходних дана, и јуче су читаоци са великим занимањем разгледали и куповали књиге на штанду "Новости". Најтраженије су биле "О Србији и Србима" Александра Чепурина, "Мојих 80 - Портрети" Матије Бећковића, "Путник по Светој Гори" Бориса Субашића, "Кад говори мртав краљ" Ивана Миладиновића, "02.06 Бомбардовање РТС - Моја истина" Милорада Компракова... Веома тражена су била и наша старија издања.

Сајамске капије затворене су у 21 сат.


ГРАЈФОВА ТРИЛОГИЈА

"Књига комерц" је ове године направила својевсртан издавачки подухват и објавила десет издања од значајног спољнополитичког интереса. Чувени истраживач Аушвица и других концентрационих логора проф. др Гидеон Грајф представио је јуче своју трилогију "Плакали су без суза" (о зондеркомандосима у Аушвицу), "Јасеновац, Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности, усташко коначно решење пре нацистичког" и "Алојзије Степинац, усташки викар: покрсти се или умри".


"ЛАГУНИ" СВЕ НОВИНАРСКЕ НАГРАДЕ

ПОСЛЕДЊЕГ дана Сајма књига, у сали "Иво Андрић" уручене су новинарске награде "Лагуни". Ову издавачку кућу, новинари који су извештавали са наше највеће манифестације писане речи, прогласили су и најуспешнијом и најпрофесионалнијом.

Награде, које се састоје од повеље и дела сликара Драгана Стојкова и Саше Марјановића, добитницима је уручио новинар Драган Богутовић ("Вечерње новости"), који је председавао жирију у коме су биле Мелиха Правдић (Радио Београд), Марија Рајшић Миљевић (РТС) и Татјана Њежић ("Блиц").

Дејан Папић, директор "Лагуне", захвалио је у име 500 запослених, 300 домаћих писаца и 600.000 чланова њиховог клуба читалаца, новинарима што су препознали врхунски квалитет.Д. Б. М.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације