ЧУВЕНИ египтолог Мамдух Мухамед Елдамати, представиће недељу на сајму своју књигу "Краљице Египта". Некадашњи министар за антиквитете и баштину, професор египтологије, декан Факултета уметности, директор Египатског музеја у Каиру, добитник је највећих државних и међународних признања. У време његовог мандата, 2015. археолози су скенирањем гробнице фараона Тутанкамона открили до тада непознате просторије. Претпоставило се да се баш ту налази гробница краљице Нефретити, чија мумија никад није пронађена. Била је то светска вест, а да ли је наука потврдила да је "лепа жена дошла" (што у преводу значи Нефретитино име) тамо сахрањена, Елдамати, за "Новости", каже:

- Много је неоткривених тајни у Долини краљева. Египтолог Николас Ривс је написао чланак "Сахрањивање Нефретити", у коме је сугерисао да она почива у Тутанкамоновој гробници. Сложио сам се са Ривсом да би у скривеним просторијама могао да буде сахрањен неко важан, а потајно се надам да су те одаје гробница краљице Нефретити.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Египатска књижевница о писању у њеној земљи: Египат није само Махфуз

* Које су владарке заузеле посебно место у вашој књизи "Краљице Египта"?

- Древним Египтом углавном су владали мушкарци, али су се кроз историју 22 жене попеле на владарски трон. Хатшепсут, Нефретити, Клеопатра, Шајар ал-Дур су и данас познате. Било је још жена које су владале Египтом, али је остало мало историјских података о њима. Све су играле значајне улоге у египатској историји. У књизи су владарке од фараонског периода до владавине Шајар ал-Дур, удате за мамелучког вођу Ајбака.

* Жене у старом Египту имале су већа права него у другим државама тог времена, а каква је ситуација данас?

- Египат не штеди напоре за постизање родне равноправности, за оснаживање жена у друштву. На парламентарним изборима у Египту 2015. жене су освојиле 75 од 568 мандата. То је била највећа заступљеност жена у египатском парламенту до сада. Египћанке данас уживају велики углед. Имамо осам министарки. Жене су гувернери, амбасадори, декани, професори... Имају исте плате као и мушкарци, на свим позицијама, и државним и приватним, што није случај у неким европским земљама.

* Познато је да Египат много улаже у чување свог наслеђа, каква је улога Министарства за антиквитете?

- Сарађује са Унеском и владама других земаља ради примене међународних конвенција, заштите од крађе и илегалне трговине. Током свог министарског мандата припремио сам међународне споразуме са Русијом, Шпанијом, Јорданом и Саудијском Арабијом. Веома важан сегмент је развој културног туризма, очување споменика, припреме међународних изложби... Најважнији пројекат је изградња Великог египатског музеја цивилизације, који ће бити отворен октобра 2020.* Древно наслеђе изложено уништењу због терористичких напада. Колико је било тешко сачувати артефакте?

- Наравно да је било тешко сачувати их током три тешке године, од 2011. до 2014. У време Арапског пролећа десио се напад на Египатски музеј у Каиру. Тог 28. јануара 2011. украдено је 55 експоната из збирке. Већина их је, на срећу, враћена. Испред Музеја исламске уметности у јануару 2014. дошло је до терористичког напада. Експлозија је узроковала велика оштећења у музејској згради, а многи експонати су поломљени. Ипак, музеј је обновљен и поново отворен у фебруару 2017, јер држава мора да нађе начин да сачува своје наслеђе.

* И даље је мистерија ко је градио пирамиде. То питање је неретко злоупотребљено у псеудонауци?

- Величанственост и величина египатске археологије увукла је и неспецијалисте у ову причу. Они ткају пуно митова и пласирају лажне информације. У томе им помажу друштвене мреже, а ми, нажалост, немамо контролу над тим.

* Да ли сте током свог мандата покушали да вратите неке од драгоцености или сте били свесни да је то узалудан посао?

- Враћамо предмете који су илегално изнети из Египта. Успео сам, док сам био министар, да вратим 573 артефакта.

* Шта се још крије испод египатског песка?

- Много је тајни још скривено, а непрестано имамо нова открића. Данас у Египту имамо више од 200 националних и међународних археолошких мисија.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Од збрке до узвишености: "Тумбање" наше ризнице на Сајму књига

КАПЕЛА РАМЗЕСА ДРУГОГ

- НА подручју великог храма Ре у древном Хелиополису водим археолошка истраживања - каже Елдамати. - Истражујемо верски комплекс, у који је укључена и церемонијална палата из времена Рамесиде. У априлу 2018. открили смо јединствену церемонијалну капелу Рамзеса Другог, која је коришћена за краљевске прославе. Открили смо неколико важних артефаката, који помажу у расветљавању историје древног града.