ШТАНД „НОВОСТИ“: Да ли је Балкански савез Александру дошао главе

Д. Богутовић - Д. Матовић

26. 10. 2019. у 22:42

ШТАНД „НОВОСТИ“: Да ли је Балкански савез Александру дошао главе

Фото Ж. Кнежевић

Иван Миладиновић, аутор нашег издања "Кад говори мртав краљ", у суботу потписивао књигу: За то што Југославија није опстала криви су многи после Александра и Николе Пашића

МНОГОБРОЈНА читалачка публика у суботу је посетила штанд "Новости", како би добила потпис аутора Ивана Миладиновића, новинара и публицисте на књизи "Кад говори мртав краљ - Политичка позадина атентата на Александра Првог Карађорђевића". Интригантна књига, чији је први тираж од 6.000 примерака за само неколико месеци распродат, веома је заинтересовала и читаоце на Сајму књига.

Они су најчешће питали аутора зашто су европски архиви и даље затворени када је реч о атентату 1934. у Марсељу и какве су биле политичке активности краља Александра у тадашњој Европи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Издања „Новости“ на Сајму: Читаоце опчинио путник са Свете горе

- Фасцинантно је да код нас готово нико не зна да је 1933. године Мала Антанта из војног савеза прерасла у ширу економску, друштвену и политичку заједницу, да је она заправо представљала зачетак Европске уније и била отворена за пријем других држава - открио нам је Миладиновић. - Александар успева да створи и Балкански савез са геслом "Балкан балканским народима", али, нажалост, ко год је то проговорио, доживео је његову судбину. Таква судбина је задесила и Михаила Обреновића, а морам да констатујем и када је на Криту 1997. то изговорио Слободан Милошевић, одједном је престао да буде гарант мира на Балкану и постао главни противник Запада.

Миладиновић каже да су тврдње да је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца била погрешна творевина, неутемељена.

- То су све накнадне памети, без познавања чињеница - уверен је Миладиновић. - Све што је нуђено Србији тад, део Јадрана до Сплита, део и у БиХ, где је живело више од трећине Срба, нашло би се изван те државе. Главни ратни циљ Србије 1914. био је окупити Србе у једну земљу. Тај циљ је остварен, а зашто Југославија није опстала, криви су многи после Александра и Николе Пашића. Ипак, многи који су учествовали у распаду Југославије, данас оптужују краља Александра и Пашића.


МИНИСТРИ ДАЧИЋ И ЂОРЂЕВИЋ, СА САЈМА МЕДИЈА, У СУБОТУ ПОРУЧИЛИ

"ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ" ИМАЈУ ПРАВИ ОСЕЋАЈ!

"ВЕЧЕРЊЕ новости" имају прави осећај, а новинари ваше куће добро знају шта су теме од друштвеног значаја и како се на прави начин анализирају... И нико не треба да вам напомиње шта би било добро да се ради.

Поручио је ово Ивица Дачић, први потпредседник Владе и шеф дипломатије, током посете "Новостима" на штанду наше куће на Сајму медија у Београду.

- Сваке године се трудим колико могу да будем овде, код вас. Наравно, то је и део мог посла, али то је и део моје вокације, јер, немојте да заборавите да сам завршио Факултет политичких наука - навео је Дачић.

Шеф дипломатије је апострофирао да, приступајући одређеним темама, можемо да имамо заједнички интерес, што, како је истакао, "није баш случај са неким другим медијима који можда недовољно разумеју суштину".

Милан Бабовић и Ивица Дачић


Како је истакао Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Сајам књига, у оквиру кога је и Сајам медија, једини је на који долази.

- То је оно што ме занима..., то су књиге. Имам велику библиотеку која броји око 5.000 књига, волим да читам, можда имам тај дар да брзо читам, па је природно да то и искористим. Управо сам добио и једну вашу, "О Србији и Србима", бившег руског амбасадора Александра Чепурина.

Зоран Ђорђевић са Недељком Крсмановићем


Министре су на штанду "Новости" угостили директор Недељко Крсмановић и заменик главног и одговорног уредника Милан Бабовић.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Од збрке до узвишености: "Тумбање" наше ризнице на Сајму књига


ФОНДАЦИЈА ХУМАНОСТИ НАШЕ КУЋЕ

ПОМОЋ ДАРОВИТОМ СТУДЕНТУ

ГОСТ штанда Компаније "Новости" на Сајму медија у суботу је био Никола Опачић, студент који је изумео "паметну кутију", апликацију која људе подсећа да на време попију лек. Њему је директорка Фондације хуманости наше куће Дивна Чанаћевић уручила једнократну помоћ (на слици).

- Драго ми је што су "Новости" препознале да и младе таленте треба мотивисати. Важан је подстрек, више него новчана помоћ, а мени је посебно драго јер сам део генерације младих која жели да својим идејама помогне друштву - каже Никола, иначе четвороструки стипендиста.

Директорка Фондације хуманости "Новости" поручила је да ова фондација наставља своју мисију и припрема нове акције, "јер је оних којима је наша помоћ потребна све више". Подсетила је и да почетком новембра следи традиционална акција "Нај торте".

Посетиоцима Сајма медија у суботу су се на штанду "Новости" представили и најбољи астролози, нумеролози и тарот тумачи, сарадници нашег издања "Треће око". Тако су Сузана Бан, Предраг Петковић, Ирена Сјеклоћа Милер, Милена Екарт, Ружица Краљ, Зорица Цветковић и Зорица Матијевић одговарали на питања грађана, а најчешћа су била да ли ће добити главну награду у великој наградној игри наше куће - аутомобил "тојота ајго", који краси штанд "Новости".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације