Сајам књига: На штандовима као у кошницама

Д. Богутовић - Д. Матовић

субота, 26. 10. 2019. у 22:37

Сајам књига: На штандовима као у кошницама
На Међународном сајму књига у нашој престоници у суботу као у најбољим временима, у недељу завршетак смотре. Највећи хитови овогодишње манифестације Хандкеов "Велики пад" и "На путу ка Гори" Хабјановић Ђуровић

Субота на Сајму књига била је као у најбољим временима ове велике културне манифестације, посетиоци су нагрнули са свих страна, тако да је требало имати стрпљења да се пређе из једне хале у другу. Готово на сваком штанду било је као у кошници, а куповало се готово све од сабраних дела, антикварних књига, хит романа и публицистике.

Као што се могло видети већ од првог дана, највеће интересовање читалаца владало је за роман "Велики пад" овогодишњег нобеловца Петера Хандкеа, у издању "Лагуне". Све време пажњу књигољубаца привлачило је и ново дело "На путу ка Гори" Љиљане Хабјановић Ђуровић, која је дуго и стрпљиво потписивала примерке читаоцима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПЕТАК НА САЈМУ: Омаж Величковићу, трибина о Јовановићу, песничко „коло“...

На овогодишњем сајму су се издвојиле књиге у идању компаније "Новости" - "Мојих 80 - Портрети" Матије Бећковића, "О Србији и Србима" Александра Чепурина и "Путник по Светој Гори" Бориса Субашића.

Осим Хандкеовог романа, "Лагунини" хитови су "Солунска 28" Др Нелета Карајлића, "Пертле" Доминика Старнонеа, "Плес око сунца" Ведране Рудан, "Човек по имену Уве" Фредрика Бакмана, "Тетоважер из Аушвица" Хедер Морис...

На штанду "Службеног гласника" највише су тражени "Самостално дете или како да постанете лења мама" Ане Бикове, "Мали правописни водич" Невене Зивић и Иве Пивљаковиц и "Маџидове приче" Хусанга Морадија Керманија. Из продукције "Вулкана" најпродаванија је била скандинавска сензација "Човек од кестена" Серена Свејструпа, "Тамо где ракови певају" Делије Овенс и "Четири жене из Истанбула" Ајше Кулин. А, на штанду "Геопоетике" најбоље су се продавали романи "Нормални људи" Сали Руни, "Мушкарци попут мене" Пера Петешуна, као и целокупан песнички опус Боба Дилана у једној књизи "1961-2012".

Како нам је рекао Гојко Божовић, главни уредник "Архипелага" посебну пажњу књигољубаца изазвали су роман "Живот се са мном много поиграо" Давида Гросмана, и две историографске студије, "Хитлерово царство" Марка Маовера и "Доба царства 1875-1914" Ерика Хобсбаума.

На штанду "Вукотић медије" највећи хит је "Гледајмо се у очи" владике Григорија, док су у "Евро буку" читаоци највише тражили илустровано идање "Хари Потер и ватрени пехар", романе "Смртоносно бела" Роберта Галбрајта, "Стоједногодишњак који је мислио да превише мисли" Јунаса Јунасона...

Највећи хит на штанду "Космоса" су мемоари "Признајем да сам живео" Пабла Неруде.

Романе "Мачка у коферу" Бранислава Јанковића, "Неутешни" Казуа Ишигура и "Будућност" Дмитрија Глуховског, били су најпродаванији код "Дерете". "Галеб који се смеје" Николе Маловића хит је "Књиге комерц", а "Биртија код последњег залогаја" Весне Алмоги и Александра Васовића најпродаванија је књига на штанду "Самиздата Б92". Из продукције "Клија" највише је тражена "Ако књиге нестану" Сузан Сонтаг.

Сајам се затвара вечерас у 21 час.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Издања „Новости“ на Сајму: Читаоце опчинио путник са Свете горе

КЊИЖЕВНА ГРУПА П 70

Писци окупљени око књижевне групе П 70 прославили су у суботу десет година постојања овог неформалног књижевног удружења у сали "Иво Андрић". Владимир Кецмановић, Слободан Владушић, Никола Маловић, Дејан Стојиљковић и Марко Крстић дошли су да покажу да ова група траје, без обзира на то што се сада не експонирају.


И НОВИНАРИ НАГРАДИЛИ "ЛАГУНУ"

ЈУБИЛАРНУ 25. Новинарску награду за најбољег издавача између два Сајма књига, која се традиционално додељује на светковини писане речи, добила је Издавачка кућа "Лагуна", која је освојила 39 поена.

Другопласирани је "Службени гласник" са 22, а трећепласирани "Архипелаг" са 17 поена. И признање за најпрофесионалнији однос према медијима припало је "Лагуни" са 30 поена. Друго место заузела је "Геопоетика" са 15 и треће "Службени гласник" са 13 поена. Награде, које се састоје од уметничких дела сликара Драгана Стојкова и Саше Марјановића биће уручене у недељу у 11 часова у сали "Иво Андрић".

Гласало је 23 новинара из 12 редакција.


НОВИ ИЗДАВАЧИ

НА сајму су се представиле две нове издавачке куће, "Блум" и ЦФП "Апостроф", са по неколико занимљивих наслова. Из продукције "Блума" издвајају се два чувена романа према којима су снимљени исто тако славни филмови, "Избављење" америчког писца Џејмса Дикија и "Надница за страх" француског аутора Жоржа Арноа.

"Апостроф" је понудио студију "Писмо и књига на тлу Србије" Марије Вукић, која указује на незаменљиву улогу књиге, и збирку новела Loctor Arianus Александра Стаменковића, написана у традицији тзв. црног романтизма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације