Четврти дводневни фестивал театра, "Позоришни Кустендорф" у Мокрој Гори почиње данас под слоганом "Друштво спектакла". Ново издање фестивала покушаће да одговори на питање где је место театра у данашњем друштву, у коме је висока уметност маргинализована у корист приземних садржаја, који су постали не само облик забаве већ и владајући облик живота.

Прочитајте још: Кустурица добија значајно чешко одликовање

И овај пут "Позоришни Кустендорф" има међународни карактер. Остварења позоришних академија такмиче се за награду Златни лист. Овај пут, у програму нашле су се представе "Кисеоник" Ивана Вирипајева (Академија уметности у Новом Саду, Србија), "Цена живота" добитнице Пулицерове награде Мартине Мајок (Филмска академија из Лођа, Пољска), "Чехов некст" (Државна позоришна академија из Јарославља, Русија), као и комад "Џорџ Касплан" Фредерика Сонтага (Факултет драмских уметности Београд, Србија).

- Такмичарска селекција базирана је на односима појединца и друштва и уочљивог одсуства емпатије. Све представе баве се људима који се нису снашли у друштву појединаца. Они трагају за собом, за сопственим идентитетом, а то чини и позориште - рекао је редитељ, селектор фестивала Милан Нешковић.

Прочитајте још: "Борини дани" се вратили својој кући

У средишту интересовања учесника и публике је дебата "Позориште у друштву спектакла" коју ће у суботу модерирати оснивач фестивала Емир Кустурица.

У ревијалном делу програма публика ће видети представе "Зашто је полудео господин Р" Југословенског драмског позоришта и комад "Моје дете" Београдског драмског позоришта.

Фестивал се одржава уз подршку Компаније "НИС - Гаспром њефт", која улаже у развој талената у позоришној уметности.

Кустурици ће у Прагу 28. октобра бити уручен Национални орден за посебне заслуге и допринос развоју светске културе. Орден ће му уручити председник Чешке Милош Земан. Церемонија уручења овог значајног признања, како преноси Танјуг, биће одржана у Прашком замку, у хали "Владислав" у 20 часова.