Традиционална признања Сајма књига у четвртак су свечано уручена у сали "Иво Андрић". Признања је образложио и уручио др Драган Симеуновић, председник жирија, у коме су били и Јасмина Нинков, Миљурко Вукадиновић, др Зорана Опачић и Марина Вулићевић.

Прочитајте још: "Кобре" на штанду "Новости": Лекције посетиоцима о руковању оружјем

Награду за издавача године у 2019. понела је "Лагуна", а награду за издавачки подухват године равноправно је додељена десетом колу антологијске едиције "10 векова српске књижевности", у издању Издавачког центра Матице српске и едицији "Прозна дела српских научника" који су објавили "Службени гласник" и универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Признање за најбољег издавача из дијаспоре додељено је ИИУ "Светигора", издавачу "Изабраних дјела" арихиепископа цетињског Амфилохија, као и издавачима New Avenue Books, за дело Great Serbian Short Stories Бранка Микашиновића, и Задужбини "Петар Кочић" за књигу "Љубомир Стојановић, старе српске повеље и писма".

Прочитајте још: Матија Бећковић на штанду "Новости": Можда је ово право време за песнике

Посебно признање за допринос у области науке добили су "Изабрана дела" Арчибалда Рајса, у издању Завода за уџбенике и Криминалистичко-полицијског универзитета и књига "Добрица Ћосић - између политике и књижевности", Зорана Аврамовића у издању Завода за уџбенике.

Награду за дечју књигу године равноправно су добили "Нећу да мислим на Праг" Соње Ћирић ("Лагуна") и "Позив" Николете Новак ("Пчелица").

Специјална признања припала су књигама: "Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату" (издавач Медија центар "Одбрана") и "78 дана Апокалипсе - истина оптужује, НАТО бомбардовање Југославије 1999" (у издању "Српске везе" и "Прометеја").

Награда "Богдан Кршић" за најлепшу књигу на овогодишњем сајму додељена је монографији о раду илустратора Добросава Боба Живковића, у издању "Креативног центра", док је награда за најлепшу дечју књигу припала књизи "Дар-Мар" Драгане Младеновић, у издању "Креативног центра", који је илустровао Борис Кузмановић. Специјално признање за младог дизајнера додељено је Андреју Долинки, за књигу "Цимање слике".