ДАНИ руског филма у Србији почеће вечерас у 19 часова, када ће у Југословеснкој кинотеци бити свечано отворена ова манифестација. Посетиоци ће до недеље имати прилику да погледају различите жанрове - од дечјих филмова, преко мелодрама, све до ратних драма. Помоћник градоначелника Андреја Младеновић истиче да му је част што је Београд домаћин овакве манифестације.

Прочитајте још: Кустурица добија значајно чешко одликовање

- Изузетно ми је драго што можемо да угостимо филмске раднике из Русије и сарађујемо са руском амбасадом и Руским домом што се види по великом броју сјајних манифестација у целом граду. Наши народи имају веома јаке везе које не можемо да прекинемо, имамо дивну сарадњу, сјајне руске уметника који нам долазе. Фестивал који је пред нама наредна четири дана даје посебан акценат свим догађајима у Београду. Надам се да ће много Београђана доћи да погледа репертоар који је у Русији оцењен одличним оценама руских критичара и тамошње филмске јавности.

Аташе за културу у амбасади Русије Александар Конанихин наводи да му је драго да види како српска јавност реагује на овакве пројекте.

- Српско - руски односи ових дана доживљавају неку врсту ренесансе. Овакав ниво сарадње био је незамислив у последњих неколико година. Захваљујем целом руководству Града Београда и председнику Србије Александру Вучићу који нас приближавају кроз разне манифестације. Сви филмови које ће београдска публика видети су успешни и квалитетни и по комерцијалним питањима.