Чепурин звезда Сајма књига у Београду

Д. Матовић

22. 10. 2019. у 22:44

Чепурин звезда Сајма књига у Београду

Фото К. Михајловић

Трећи дан београдске смотре писане речи обележила књига "О Србији и Србима" бившег руског амбасадора у издању компаније "Новости"

Између Србије и Русије из године у годину јачају пријатељске везе, наше земље су данас стабилне, време понижења је иза нас, сада можемо да живимо нормално и да радимо на економском просперитету. Дошло је време да ојачају економске везе.

Прочитајте још: „НОВОСТИ“ НА САЈМУ: Непролазна магија "Српских љубави"

Ово је поручио Александар Чепурин, бивши амбасадор Русије у Београду на промоцији своје књиге "О Србији и Србима" у издању Компаније "Новости", у којој скенира наш менталитет и најмаркантније националне особине, навике, врлине, мане. Дело је изазвало велико интересовање посетилаца Сајма књига.

Истовремено, министар Ненад Поповић се захвалио "Новостима" што су објавиле књигу "О Србији и Србима", и додао да је ова књига леп симбол љубави Русије према Србији.

- Односи између Србије и Русије никада нису били бољи него као у време Александра Вучића и Владимира Путина. То би било немогуће без доброг амбасадора - уверен је Поповић. - Чепурин је два пута као амбасадор у Београду дочекао Путина, а седам пута је са Вучићем путовао у Москву. Ретко се то било ком амбасадору догодило. И, баш на крају његовог мандата, 17. јануара, догодила се историјска посета Путина Београду. После те посете више ништа није било исто.

Прочитајте још: САЈАМ КЊИГА: Читаоци траже све од Хандкеа

Плато Београдског сајма, на коме је представљено ово ексклузивно издање Компаније "Новости", био је препун публике која је желела да чује како нас је видео и доживео донедавни руски амбасадор у Београду. За седам година, колико је провео у Србији, оку искусног дипломате није промакло ништа што краси и обележава српску нацију - карактери, јунаштво, однос према породици, статус српског домаћина, традиција крсне славе, гостопримство, широм отворена врата госту и незаобилазна здравица уз ракију - шљиву.

- У књизи сам дотакао неколико тема, писао сам о Александру Вучићу, Ивици Дачићу, Томиславу Николићу, али мој циљ је био да покажем како сам доживео Србе током седмогодишњег мандата - казао је Чепурин. - Покушао сам да прикажем карактер Срба.

Чепурин је запазио да важну националну црту код Срба представља инат - што значи радити упркос. Инат значи, на пример, ићи до краја, не одустајати ни када се чини да је све изгубљено, као у Првом светском рату, али се не предати него изаћи као победник. Или пити кафу на тераси и играти на београдском мосту у време бомбардовања 1999, показујући свој презир према непријатељу.

- Срби, као и Руси, имају склоност ка крајностима, али и фатализму - рекао је Чепурин. - У Србију сам дошао са жељом да побољшамо билатералне односе, наишао сам на подршку и мислим да су они данас много бољи него пре седам година.

Непосредношћу и духовитошћу Чепурин је освојио публику, која је његове опаске награђивала јаким аплаузом. Искусни дипломата је приметио да се у Русији на власти један за другим смењују ћелави и председници који имају косу. Он је испричао да му је министар Ивица Дачић открио да српски народ чак на подсвесном нивоу не прихвата када му странци држе лекције.

Говорећи на промоцији, Поповић је подсетио на речи Светог Петра Цетињског да су Срби и Руси један народ са два имена.

- Чепурин и ја смо се упознали пре његовог доласка у Србију, а дружили смо се ових седам година - рекао је Поповић. - Он је оставио огроман печат на овим просторима и његова улога је била веома важна у веома тешким тренуцима. Циљ сваке западне политике је да Русију одвоји од Украјине и Србије. Било је и последњих година критичних момената, али неки непријатељи нису успели да нас раздвоје управо захваљујући Чепурину.

Јелена Јововић, уредник издавачке делатности Компаније "Новости", је истакла да се ретко догађа да каријерни дипломата напише књигу о народу и земљи у којој је службовао.

- Књига "О Србији и Србима" је медаљон који показује како је Чепурин видео Србе. То је дивна слика о народу који је њему за седам година остао у драгој успомени - закључила је Јелена Јововић.

ПОКЛОНИ

НА почетку промоције, Александар Чепурин у знак захвалности поклонио је Јелени Јововић, уредници издавачке делатности Компаније "Новости", велику чоколаду. Чоколаду у металној кутији добио је и Милорад Вучелић, главни уредник наше компаније. А, уместо слаткиша, Чепурин је министру Поповићу поклонио књигу "О Србији и Србима", да се "заслади" читајући његове шармантне есеје.

ТОПЛЕ ПОСВЕТЕ

АЛЕКСАНДАР Чепурин је после промоције потписивао књигу на штанду "Новости". Многобројни посетиоци дошли су у уторак на нашу највећу манифестацију писане речи баш због тога. Прилазили су му с великим поштовањем, а угледни дипломата им је уз осмех и топлу реч на српском језику писао посвете.

ДРУЖЕЊЕ СА АКАДЕМИКОМ

НА нашем штанду данас гостује песник Матија Бећковић. Академик ће се дружити са љубитељима његовог стваралаштва и потписивати нову књигу "Мојих 80 - Портрети". Бећковић је исписао својеврсно песничко завештање у коме је 80 нових портрета личности које су обележиле његов живот, почев од родитеља и знаменитих фигура српске историје и културе, до савременика и пријатеља. Песник је намерно издвојио 80 портрета, јер ове године 29. новембра пуни толико година. Ова збирка песама, која је за само три дана постала хит, продаје се и у комплету са књигом "100 мојих портрета", објављеном прошле године.

СВА НАША ИЗДАЊА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

НА Медија маркету 2019, који почиње данас и траје до недеље, посебно место имаће Компанија "Новости". На штанду на Сајму медија биће представљена сва наша издања "Калибар", Зов", "Руски травар", "Треће око", "Новости огласи", "Биље и здравље", "Енигма", програм Радио Новости, као и достигнућа и планови Фонда хуманости. Посетиоци Сајма моћи ће изблиза да се "упознају" и са "тојотом ајго", главном премијом у наградној игри "Вечерњих новости".

Првог дана Сајма медија наша кућа представља "Калибар", специјализовани часопис о оружју, а као гости од 12 часова на нашем штанду припадници ИПСЦ Кобре одржаће демонстрацију практичног стрељаштва. Од 15 часова, на истом месту, говориће се о "Руском травару", нашем специјализованом магазину о здрављу и лековитим рецептурама. А. П.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације