Хандкеу с љубављу вино и ракија из Србије: Кустурица и министар Вукосављевић са нобеловцем на вечери у Паризу (ФОТО)

Г. ЧВОРОВИЋ

22. 10. 2019. у 15:37

Хандкеу с љубављу вино и ракија из Србије: Кустурица и министар Вукосављевић са нобеловцем на вечери у Паризу (ФОТО)

Владан Вукосављевић, Петер Хандке и Емир Кустурица Фото Г. Чворовић

Пренели писцу радост Срба због награде која му је додељена
ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

НОБЕЛОВАЦ Петер Хандке, чувени редитељ Емир Кустурица и министар за културу Србије Владан Вукосављевић прославили су у недељу вече у познатом париском ресторану "Ротонда" престижну награду коју је недавно добио славни аустријски писац.

Кустурица и Хандке су дугогодишњи пријатељи, још од њихових заједничких париских дана, и ово је била прилика да обележе велики догађај.

Када је Нобелов комитет недавно саопштио своју одлуку, Кустурица је поручио да је Хандке коначно дочекао правду и да је то велика ствар за књижевност.

Министар културе Владан Вукосављевић такође је још раније склопио пријатељство са Хандкеом, а посебно су имали прилику да се друже и сарађују током првог великог књижевног сусрета "Београдски контрапункт", који је у организацији Министарства културе и информисања одржан пре две године у "Југословенској кинотеци" у Београду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хандке је од њих већ добио награду: Да ли још неко српско село има потпис нобеловца?

Тада су на тему шта може књижевност у данашњем времену, између осталих разговарали Петер Хандке, Фредерик Бегбеде, Ју Хуа, Захар Прилепин и Милован Данојлић. Модератори тог скупа су управо били редитељ Емир Кустурица и министар културе и информисања Владан Вукосављевић.


Фото Танјуг

Учесници су се тада сагласили да стваралаштво не трпи наметнуте истине, а најновија Хандкеова награда управо је пример да аутентично стваралаштво на крају буде вредновано.

КОНЦЕРТ И ПРЕДАВАЊЕ ЕМИР Кустурица ће у Унеску у Паризу одржати предавање на тему "Култура и разноликост", после чега ће у седишту Организације УН за образовање, науку и културу бити одржан концерт "Но смокинг оркестра", на који је позвано хиљаду и двеста званица. Пре Кустуричиног предавања, званицама ће се обратити министар Вукосављевић, који у Паризу предводи делегацију Министарства културе Србије у циљу јачања сарадње са Унеском у контексту поновног избора наше земље у Извршни одбор те организације.

Вечера у Паризу била је прилика да се међу пријатељима прича о књижевности, Западу и Истоку, ситуацији у којој се уметност и стваралаштво данас налазе у свету и нади коју је награда додељена Хандкеу поново буди кад је реч о онима који одлучују.

Министар културе је Хандкеу у "Ротонди" поклонио боце ракије "ћирилица" и вина на чијој етикети је било написано "Нобеловцу Петеру Хандкеу, из Србије, с љубављу и поштовањем".

Вукосављевић и Кустурица су пренели Хандкеу радост Срба због награде која му је додељена. Министар је славном писцу пренео поздраве Владе Србије и радост српске јавности што је велики светски писац, који је Србији пружио подршку током тешких година, добио заслужену награду.

"Ротонда" је чувени ресторан на париском булевару Монпарнас. Познат је као место на коме се окупљају уметници, писци, глумци и интелектуалци.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Петер Хандке угостио "Новости": Нисам спавао, телефон је стално звонио (ФОТО)

Отворен је још 1903. године, а посећивала су га и имена као што су Пикасо, Модиљани, Жан Кокто. Познат је по француским кулинарским специјалитетима, нарочито говедини и остригама. Наравно, служе се и одлична вина.


"Ротонда" је ресторан на париском булевару Монпарнас

Занимљиво је да је у овом ресторану победу у првом кругу председничких избора 2017. године прославио и садашњи француски председник Емануел Макрон.

КУСТУРИЦА: ХАНДКЕ ЈЕ ИСТАКАО ДА ВЕОМА ЦЕНИ И ПОШТУЈЕ РАД МИЛОРАДА ДОДИКА

- Прослављени српски и светски редитељ и саветник српског члана Председништва БиХ Емир Кустурица изјавио је Срни да је овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност Петер Хандке на вечери коју је имао са њим у Паризу, између осталог, изразио захвалност српском члану Председништва БиХ Милораду Додику на честитки коју му је међу првима упутио поводом добијања овог значајног признања.

-За време синоћњег сусрета у Паризу са мојим великим пријатељем Хандкеом, он ме замолио да пренесем захвалност Додику на честитки поводом добијања Нобелове награде и да му пренесем његове поздраве. Хандке је истакао да веома цени и поштује рад Милорада Додика, рекао је Кустурица Срни.

Кустурица је нагласио да је рекао Хандкеу да су он и његово целокупно књижевно стваралаштво заслужили Нобелову награду и да је ово значајно признање стигло у праве руке.          Д.Л.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Mile

22.10.2019. 21:25

@Jovo Caruga - Susjed , pesma ide od Topole , dva puta , nema Do Topole ! Drze se ti lepo vasih eUropskih pesama , pusti ove nase !

monamah

22.10.2019. 22:12

Velika je cast ,da su prijatelji nebeske Pravde i Srpskog naroda ,poceli da se sabiraju. Mozda Bog postedi one koji silom i nepravdom hoce da vladaju Svetom.